Internationell kris när motgift sinar

Publicerad 2015-09-08

Brunormen lever i Australien och är en av världens giftigaste.

Ett av de mest effektiva motgiften för giftiga ormbett är på väg att ta slut.

Nu varnar internationella Läkare utan gränser för katastorfala följder.

– Vi står inför en riktig kris, säger organisationens ormbettssrådgivare, läkaren Gabriel Alcoba, i ett uttalande.

Varje år bits omkring fem miljoner människor i världen av ormar. Av dessa dör 100 000 och 400 000 får permanenta handikapp eller tvingas amputera. Den del av Afrika som ligger söder om öknen Sahara står för 30 000 av dödsfallen.

Nu riskerar talen att öka – särskilt i utvecklingsländer.

Läkare utan gränser varnade under måndagen för att existerande lager av motgiftet Fav-Afrique, som är ett av de mest effektiva motgiften, är på väg att ta slut.

I juni 2016 väntas doserna ta slut och det tar ytterligare två år innan ersättnings-motgift finns tillgängligt. Det kommer innebära ytterligare dödsfall och människor som tvingas leva med olika former av handikapp till följd av ormbett, skriver man i sitt uttalande.

– Vi står inför en riktig kris. Så varför vänder regeringar, läkemedelsföretag och globala hälsoorganisationer oss ryggen när vi behöver dem som mest? frågar sig läkaren Gabriel Alcoba.

Varnade redan 2010

Fav-Afrique tillverkades av läkemedels-företaget Sanofi Pasteur. De slutade med tillverkningen under 2014 och har istället inriktat sig på medicin för de som smittats med rabies.

Sanofi Pasteur säger att de tvingades sluta eftersom de konkurrerades ut av billigare alternativ och de redan 2010 gav besked om att produktionen skulle upphöra.

– Det är väldigt konstigt att hälsomyndigheter inser det här problemet först fem år senare, säger Alain Bernal, talesman för läkemedelsföretaget, rapporterar CBC News.

”Tänk dig skräcken”

Läkare utan gränser nämner särskilt Världshälsoorganisationen, WHO, och vill att de ska spela en ledande roll i att tackla problemet med det sinande motgiftet.

Det är främst i mindre bebyggda, jordbrukstäta områden i utvecklingsländer som ormbett skördar människoliv. Där är det ofta långt till närmsta sjukhus och väl där kan en dos kosta över 4 000 kronor, motsvarande fyra årslöner i de värst utsatta länderna.

– Tänk dig skräcken i att bli ormbiten, känna smärtan och giftet sprida sig i din kropp, veta att det kan döda dig och att det då inte finns något motgift eller att du inte kan betala för det, säger Gabriel Alcoba.

Följ ämnen i artikeln