Sjöstedts attack mot regeringen: De pekar ut en syndabock

avJonathan Jeppsson

I dag fick Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler sparken från sin post.

V-ledaren Jonas Sjöstedt menar dock att generaldirektören bara utfört det regeringen beslutat.

– De pekar ut en syndabock. Det är regeringens egen politik som orsakat problemen, säger han.

I dag meddelade socialminister Annika Strandhäll att man byter ut Ann-Marie Begler som generaldirektör.

Sedan Begler tillträdde 2015 har sjuktalen i Sverige minskat men Försäkringskassan har också kritiserats för alltför hårda bedömningar av personers rätt till sjukpenning, sjukersättning och statlig assistansersättning för funktionshindrade.

”Omänsklig politik”

Regeringen vill nu se en bättre balans mellan Försäkringskassans olika uppdrag, men Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt är starkt kritisk till hanteringen.

– Regeringen behåller den omänskliga politiken med sjukförsäkringen. Pressen att få ner sjuktalen genom att säga nej till människors sjukpenning – den är kvar.

Hans kritik riktar sig framför allt mot att besparingskraven finns kvar och att regeringen inte gjort tillräckligt för att ändra lagen kring assistansersättningen.

– Regeringen säger att målet är 9,0 sjukdagar. Det är det som har pressat Försäkringskassan att ta bort sjukpenningen från de som faktiskt är sjuka. Det är ingen hjälp att komma tillbaka i jobbet.

”Pekar ut en syndabock”

Jonas Sjöstedt menar att Ann-Marie Begler får bära hundhuvudet för att ha utfört det som regeringen ålagt henne.

– De pekar ut en syndabock, man väljer att sparka den chef som har genomfört regeringens politik. En myndighet gör ju det som regeringen säger till dem. Jag tycker inte att det är snyggt, säger V-ledaren.