Återförenades i tårar

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-29

Elisabeth Fritzl har träffat barnen och sin mamma Rosemarie

Så nära varandra men ändå så långt borta.

I husets källare var Elisabeth instängd, i våningarna ovanför bodde hennes barn och den ovetande mamman.

Nu har Elisabeth återförenats med familjen som togs ifrån henne.

Elisabeth Fritzl är 15 år på bilden. Tre år senare tvingades hon ner i källaren av sin pappa.

I 24 år har de bott i samma hus utan att veta om det. Barnen som Elisabeth Fritzl, 42, fick tillsammans med sin far Josef Fritzl togs ifrån henne och adopterades sedan av Josef Fritzl, 73, och hans maka Rosemarie Fritzl, 66.

Efter 24 år i fångenskap träffade Elisabeth Fritzl för första gången sin mamma Rosemarie igen. De båda kvinnorna föll i varandras armar, grät bittert och ville inte släppa taget om varandra, rapporterar den österrikiska tidningen Kronen.

– Rosemarie Fritzl har med all säkerhet inte känt till något om de fasansfulla åren som dottern upplevde i hennes eget hem, säger läkaren Berthold Kepplinger på sjukhuset i Amstetten-Mauer till Kronen.

Lärde sig från tv

För första gången har Elisabeth fått träffa sina barn – den sextonåriga Lisa, fjortonåriga Monika och tolvårige Alexander. Barnen har i sin tur för första gången fått träffa sin mamma och de syskon som levde instängda i källaren. Ett möte som förmodligen var både känsloladdat och annorlunda.

Tre av syskonen växte upp under förhållandevis normala förhållanden har det beskrivits som. De gick i skolan, spelade musikinstrument och träffade sina kompisar.

Knöt an väl

Enligt Berthold Kepplinger ansvarig för det traumateam som nu vårdar familjen, mår barnen förvånansvärt bra – med tanke på omständigheterna.

– Både barnen och deras mor knöt an på ett förvånansvärt bra sätt, säger doktorn.

Samtidigt kämpar deras äldsta syster Kerstin Fritzl fortfarande för sitt liv på akuten. Hon ligger med dropp och får antibiotoka.

– Hennes tillstånd är fortsatt kritiskt men stabilt. Möjligen kan vi se en liten, liten förbättring i hennes hälsotillstånd.

Följ ämnen i artikeln