Hur mycket skada hinner Trump ställa till med?

Frågan som infinner sig efter de senaste dagarnas på en gång chockerande och förväntade avslöjanden om läget i Vita huset är hur stora skada Donald Trump hinner göra innan han tvingas lämna presidentposten.

För vilken annan president som helst hade anklagelserna om galenskap och inkompetens varit förödande. Men för Trump gäller andra regler.

De utdrag som hittills kommit ur Watergate-avslöjaren Bob Woodwards nya bok "Fear" som kommer ut nästa vecka tecknar en förfärande bild över sakernas tillstånd. En bild som ytterligare bekräftas av en anonym medarbetare i Vita huset som skrivit en debattartikel i New York Times.

Trump utmålas som okunnig med en sexårings intellektuella nivå. Han fattar impulsiva beslut som medarbetarna i smyg vägrar att genomföra för att undvika ekonomiska och diplomatiska kriser. Han får ständiga raseriutbrott mot allt och alla.

Att källorna är anonyma är ett minus men Bob Woodward har så hög trovärdighet som undersökande journalist att den sammantagna bild han tecknar inte går att vifta bort.

Bland de värsta är beskrivningen i boken av när medarbetarna försöker förbereda Trump inför förhör med Robert Mueller, den särskilde åklagaren som sköter Rysslandsutredningen. Slutsatsen presidentens egen advokat drar är att han inte kan tillåta Trump att bli förhörd eftersom presidenten då garanterat skulle göra sig skyldig till mened. Ett brott som kan leda till riksrätt. Trump är helt enkelt oförmögen att tala sanning.

Säkerhetshot

Så här står vi hösten 2018 med en president i Vita huset som av sina egna medarbetare, många konservativa republikaner, utmålas som ett säkerhetshot mot USA och mot omvärlden.

Beskrivningen kan väl knappast förvåna någon efter det skådespel som utspelat sig de senaste 18 månaderna. Men icke desto mindre är det skrämmande att världens mäktigaste man verkar vara en okunnig virrpanna som skryter om hur stor hans kärnvapenknapp är.

Skadan för USA och för världen har redan varit stor, vare sig man gillar Trumps beslut eller inte.

Trump har sagt upp Parisavtalet om klimatet vilket kommer att göra det ännu svårare att minska utsläppen så mycket som krävs för att förhindra de klimatförändringar som hotar en stor del av världens befolknings överlevnad.

Destabiliserar Europa

Presidenten har allvarligt skadat den rådande världsordningen genom att förstöra relationerna med en rad allierade länder som Tyskland, Storbritannien och Frankrike. Samtidigt som han hyllar auktoritära ledare som Vladimir Putin.

Han destabiliserar Europa genom att underminera förtroendet för Nato och västvärldens gemensamma försvar.

I USA har han allvarligt undergrävt presidentämbetets status och tilltron till statliga institutioner. Han har drivit på motsättningarna mellan olika politiska läger i USA.

Trump har minst två år kvar som president. Oron är givetvis vilken skada han kan tänkas göra under sin återstående mandatperiod. Vad är det mer han kan riva ner?

Handelskrig med Kina är under uppsegling, konflikten om Nordkoreas kärnvapen är bara löst i Trumps eget huvud. Iran är en krutdurk som väntar på att explodera, ivrigt påhejad av Trump.

Vi som befinner oss på lite avstånd från Washington DC kan inte göra mycket åt saken. Bara hoppas att inte världen ska rasa samman.

Statskupp

Men ska man tro Woodwards bok och den anonyma debattartikeln finns det människor inom administrationen som aktivt motarbetar Trump. Frågan är om detta vardagliga motstånd räcker eller om det finns högt uppsatta personer som är beredda att ingripa mer handgripligt mot Trump den dagen de ser att han riskerar att göra irreparabel skada på USA.

Redan nu talar Woodward om att det pågår "en administrativ statskupp" i Vita huset.

Bortsett från riksrätt finns det bara ett sätt att enligt grundlagen avsätta en presidenten. Då ska presidenten vara otillräknelig, antingen fysiskt eller psykiskt. Men det kräver att hans egen vicepresident och regering vänder sig mot honom. Inga sådana tendenser syns i dag.

Samtidigt som larmsignalerna ringer för fullt ska man komma ihåg att Trumps anhängare älskar sin president.

Omval troligt

Nio av tio republikaner tycker han gör ett bra jobb. Kärnanhängarna är så lojala att man inte kan utesluta massdemonstrationer och våld på gatorna ifall Trump skulle tvingas bort.

För Trump gör ju det dessa väljare ville. Han river ner det etablerade samhället. Problemet är att ingen vet vad som kommer i dess ställe.

På ett möte i går hävdade Trump att ingen ens är i närheten av att kunna besegra honom i valet 2020.

Det ligger mer sanning i det uttalandet än mycket annat som kommer ur presidentens mun.