Trump: Jag har ingen justitieminister

avTT

Foto: Evan Vucci/AP/TT
USA:s president Donald Trump och justitieminister Jeff Sessions. Arkivbild.

Utredningen om rysk inblandning i valrörelsen 2016 har fortfarande inte stoppats och USA:s president Donald Trump går nu till hårt angrepp mot Jeff Sessions, hans egen justitieminister.

– Jag har ingen justitieminister. Det är mycket sorgligt, säger Trump i en intervju.

Trump har flera gånger tidigare pressat Sessions att stoppa den särskilde åklagaren Robert Muellers allt mer politiskt heta utredning om eventuella tvivelaktiga kontakter mellan ryska företrädare och hans egen presidentvalskampanj.

I intervjun med nyhetssajten The Hill tycks presidenten nu försöka tvinga fram Sessions avskedsansökan.

– Jag är så ledsen över Jeff Sessions för han kom till mig. Han var den förste senator som stödde mig, säger Trump.

Förargade Trump

Sessions gjorde Trump missnöjd när han i mars i fjol förklarade att han inte ska lägga sig i Muellers utredning av risk för att bli anklagad för jäv. Detta eftersom han själv ingick i presidentvalskampanjen och haft kontakter med Rysslands ambassadör vid den tiden. I stället är det biträdande justitieminister Rod Rosenstein som Mueller rapporterar till – vilket försvårat Trumps möjligheter att få insyn i utredningen eller besluta över den.

I intervjun säger Trump att Sessions försiktighetsåtgärd inte var nödvändig och att även detta steg var "mycket sorgligt".

"Inte nöjd"

Trump säger också att han är frustrerad över Sessions, bland annat när det handlar om det fortsatta flödet av illegala migranter över gränsen till Mexiko.

– Jag är inte nöjd med gränserna. Jag är inte nöjd med många saker, inte bara det här, säger Trump.

En avskedsansökan från Sessions skulle kunna öppna möjligheten för Trump att utnämna en justitieminister som lyssnar mer på presidenten och som kan röra sig mer fritt utan de förbehåll som Sessions luftat.