Nigeria: Väljare möttes av stängda vallokaler

TT-AFP-Reuters

Publicerad 2019-02-16

Nigerias presidentval, som var planerat till lördagen, skjuts upp en vecka och ska i stället hållas den 23 februari. Besvikna väljare möttes av stängda vallokaler, och valkommissionens beslut döms ut av landets två ledande partier.

Valkommissionens besked kom under natten, bara några timmar innan vallokalerna skulle ha öppnat. Kommissionen hänvisar till problem med logistiken, efter rapporter om svårigheter med distributionen av valmaterial.

– Det här var ett svårt beslut för kommissionen att fatta men nödvändigt för att leverera lyckade val och stärka demokratin, meddelar valkommissionens ordförande Mahmood Yakybu.

"Ett trick"

Många väljare hade inte nåtts av informationen och möttes av stängda vallokaler på morgonen.

– Jag ser uppskjutandet som ett... trick för att rigga valet, säger väljaren Oyi Adamezie i staden Warri till AFP.

Landets styrande parti, All progressives congress (APC), och främsta utmanaren, People's democratic party (PDP), skyller på varandra och säger att motståndaren orkestrerat förseningen som ett sätt att manipulera valet.

– Vi har tidigare varnat för att PDP är ute efter att misskreditera processen så fort de inser att de inte har tillräckligt stöd för att vinna valet. Vi uppmanar valkommissionen att inte konspirera med PDP, säger Festus Keyamo, talesperson för APC.

Förutspås bli jämnt

PDP-kandidaten Atiku Abubakar anklagar i sin tur den sittande APC-regeringen för att ligga bakom uppskjutandet. Han menar att APC:s motiv är att få färre nigerianer att delta i valet.

"Vi kommer att ta oss igenom det här. Man kan skjuta upp ett val, men man kan inte skjuta upp ödet", säger Abubakar i ett uttalande.

Abubakar, före detta vicepresident, utmanar den sittande presidenten Muhammadu Buhari (APC). 84 miljoner personer har registrerat sig för att rösta och det förutspås bli ett jämnt lopp mellan de två när Afrikas folkrikaste nation går till val.

Buhari är i sin tur djupt besviken över det uppskjutna valet. Han litar helt på valkommissionens opartiskhet och vädjar till nigerianerna att avhålla sig från våldsamheter, meddelar hans talesperson.

Förra valet sköt upp

Förra gången nigerianerna valde president, 2015, sköts valet upp sex veckor. Då hänvisade valkommissionen bland annat till problem med säkerheten eftersom delar av militären var upptagna på annat håll.

Den förklaringen ratades av många som ansåg att uppskjutandet var ett sätt för dåvarande presidenten Goodluck Jonathan (PDP) att försöka vinna tillbaka röster. Muhammadu Buhari och APC anklagade Jonathan för att försöka mixtra med valet.

ANNONS