Nya regler i t-banan: Förbjudet att störa

Uppdaterad 2016-08-20 | Publicerad 2016-04-20

Nu ska ordningsreglerna skärpas i kollektivtrafiken för att försvåra tiggeri.

Bland annat ska ingen ska få sitta på golvet och det är förbjudet ”att störa andra”.

– Om våra insatser inte visar sig tillräckliga är jag beredd att resa frågan om tiggeriförbud i kollektivtrafiken, säger trafiklandstingsråd Kristoffer Tamsons (M).

Stockholms trafiklandstingsråd Kristoffer Tamsons presenterade under tisdagskvällen de nya ordningsföreskrifterna i kollektivtrafiken i en artikel i Dagens Nyheter.

Bland nyheterna finns bland annat förbud mot att ”ligga ner i sittmöbler eller att ligga eller sitta på golvet”, spela musik utan ”SL:s skriftliga tillstånd” och ”att på annat sätt uppträda störande”.

”En bedömningsfråga”

Exakt vad det sistnämnda innebär kan variera.

– Det är en bedömningsfråga för den personal som har att tillämpa de ordnings- och säkerhetsföreskrifter som det har tagits beslut om, säger Kristoffer Tamsons till Aftonbladet.

Syftet är att stoppa tiggeri och olovlig försäljning, företeelser som enligt Tamsons ”exploderat”.

Han säger att det från resenärernas håll kommit en enorm ökning av anmälningar kring tiggeri och olovlig försäljning i kollektivtrafiken.

– Sedan 2011 har anmälningarna om oroskapande tiggeri ökat med 435 procent och anmälningarna om olovlig försäljning har ökat med 712 procent, säger Kristoffer Tamsons.

Är det här ett sätt att förbjuda tiggeri utan att förbjuda tiggeri?

– Det är här ingenting som är riktat mot en speciell företeelse eller en speciell grupp utan en generell översyn av ordningsföreskrifterna i kollektivtrafiken för att öka tryggheten, säger Kristoffer Tamsons.

Straffet: Avhysning

– När jag får frågan om jag är för ett generellt tiggeriförbud så säger jag nej, och det är av den anledningen att ett sådant förbud skulle ta enorma resurser från samhället. Men om våra insatser inte visar sig tillräckliga är jag beredd att resa frågan om tiggeriförbud i kollektivtrafiken.

Han säger till DN att eftersom det inte är lagligt att förbjuda tiggeri så ”använder vi vår verktygslåda”, det vill säga försöker stoppa saker som kan uppfattas som ”störande eller skapar otrygghet”.

Brott mot reglerna kommer att innebära avhysning.

Kristoffer Tamsons säger att det under våren och sommaren kommer att informeras om ordningsföreskrifterna.

– Det är viktigt att vara tydliga med att samma regler gäller för alla i kollektivtrafiken, säger han.

Gäller på centralstationen

Han säger också att det kommer genomföras särskilda informationsinsatser.

– Vi ska inte bara informera alla oss som vistas i kollektivtrafiken utan också rikta oss mot dem som man vet missar vilka regler som gäller, vi ska till exempel nå ut till ideella organisationer som når romer, säger Kristoffer Tamsons.

– Jag tror inte att någon vill skapa otrygghet i kollektivtrafiken utan att det i många fall handlar om att man inte vet vilka regler som gäller.

Ordningsreglerna har tagits fram i samarbete med Jernhusen och ska också gälla på centralstationen i Stockholm.