Valet är en folkomröstning om Trump

Han är inte ens en av kandidaterna i valet.

Ändå är mellanårsvalet i praktiken en folkomröstning om president Donald Trump.

Förlust för Republikanerna kan få allvarliga följder för Trump.

De senaste veckorna har presidenten hållit ett imponerande tempo för en 72-åring. Han har rest land och rike runt för att kampanjtala. Långa valmöten där han omväxlande improviserar i högt tonläge och låter mer sansad när han läser från textskärmen.

Officiellt hjälper presidenten republikanska kandidater till senaten och representanthuset som ligger farligt nära att förlora sina platser eller som har en chans att besegra sina demokratiska motståndare.

Men egentligen kampanjar Trump mest för att hjälpa sig själv.

Som den mest kontroversielle presidenten i modern tid lever han farligt.

I nuläget har Republikanerna makten i båda kongressens kamrar men efter tisdag kan det se annorlunda ut. Opinionsmätningarna visar att Demokraterna med stor sannolikhet tar makten i representanthuset.

Det innebär en kraftigt ökad risk för att presidenten kan ställas inför riksrätt och i förlängningen avsättas i förtid.

Trots att ropen under de två första åren varit många på att ställa Trump inför riksrätt för så har risken i praktiken varit liten eftersom Republikanerna haft en klar majoritet i representanthuset. Bara om en majoritet i representanthuset röstar för kan ett riksrättsförfarande inledas.

Tar Demokraterna över ser maktförhållandena helt annorlunda ut. Beroende på hur stor majoritet de får kan presidenten mycket väl ställas inför riksrätt. Senast det hände var med president Bill Clinton 1998.

Det är dock senaten som agerar domare vid en riksrätt så sannolikt måste Demokraterna ta makten även där för att kunna avsätta presidenten. Här ser opinionsmätningarna inte lika positiva ut för Demokraterna. Det mesta pekar mot att Republikanerna behåller sin hårfina majoritet eller till och med utökar den något.

Men bara att bli ställd inför riksrätt skulle allvarligt försvaga Trump och ta en massa energi från att styra landet.

Även om det inte blir riksrätt skulle ett maktövertagande i representanthuset från de fientliga Demokraterna ändå försvåra för Donald Trump att driva igenom sina vallöften, exempelvis att bygga en mur mot Mexiko. En majoritet i representanthuset skulle ge Demokraterna nya och mer kraftfulla verktyg att sabotera Trumps agenda.

Samtidigt ska man komma ihåg att det inte alls är ovanligt att presidentens parti förlorar i mellanårsvalen. Det är många som ser dessa val som en chans att markera missnöje mot den sittande administrationen. Även om det är svårare för en president att styra utan egen majoritet i kongressen så är det inte omöjligt.

Viss osäkerhet gäller också om hur tillförlitliga opinionsmätningarna är. De hade fel i presidentvalet för två år sedan och kongressvalet är ännu svårare att förutsäga eftersom det handlar om så många enskilda race. Bara i representanthuset är det 435 platser som ska tillsättas.

En annan x-faktor är det låga valdeltagandet. Bara runt 40 procent brukar gå och rösta i mellanårsvalen. Men kanske kan de starka åsikterna kring Trump locka folk till vallokalen som inte brukar rösta. Förhandsröstningen tyder på ett högre valdeltagande än vanligt.

Demokraternas försprång har dessutom krympt de senaste veckorna. Momentum är med Republikanerna. Skulle de mot förmodan behålla hela makten i kongressen vore det en enorm seger för Trump.

Efter att precis ha spenderat två veckor i USA och pratat med folk från båda sidor är min känsla att det enda säkra att de amerikanska väljarna är mer splittrade och djupt oense än någon gång tidigare.

I går presenterades nya ekonomiska data som borde ge Trumps republikaner en extra skjuts. Arbetslösheten är fortsatt den lägsta på ett halvt sekel och två tredjedelar av alla amerikaner anser att ekonomin går bra eller mycket bra. Så optimistiska har folk inte varit sedan före terrordåden 2001.

Märkligt nog trycker inte Trump särskilt mycket på ekonomin i sina valtal. I stället lägger han det mesta krutet på att skrämma upp folk för den ”karavan” på ett antal tusen centralamerikaner som är på väg mot USA från Mexiko. Trump talar om ”en invasion” och har skickat 15 000 soldater till gränsen. Detta trots att fotvandrarna har veckor kvar innan de når gränsen.

Uppenbarligen tror han att invandringshotet ska få folk att gå till vallokalerna och rösta på republikaner. Den taktiken fungerade i presidentvalet men frågan är om den är lika framgångsrik i mellanårsvalen.