Här har kvinnorna tagit halva makten

Publicerad 2015-03-05

ARJEPLOG. Kvinnorna har halva makten i Arjeplog.

Nu ska de försöka få halva talartiden också:

– När vi mätte visade det sig att männen talade mer och längre, säger Elisabeth Bramfeldt (V).

Inför internationella kvinnodagen har Aftonbladet granskat jämställdheten i Sveriges kommunfullmäktigen.

Arjeplog i Norrbotten är enda platsen med exakt 50 procent kvinnliga och 50 procent manliga ledamöter.

Mest mansdominerat är skånska Örkelljunga med 73,2 procent män, medan kvinnorna är flest i Nordanstig i Hälsingland (58,1 procent).

Det visar vår bearbetning av Valmyndighetens aktuella lista över landets samtliga kommunfullmäktigeledamöter.

Fler kvinnor i kommunpolitiken gör inte automatiskt att jämlikheten ökar, enligt vänsterpartisten Petra Modée i kvinnodominerade Nordanstig:

– Man kan inte bara titta på antal huvuden, man måste titta på talartid också. Männen pratar oftare och längre. De gillar att upprepa det alla andra säger, bara för att höra sin egen röst.

Vill mäta talartiden

I Arjeplog är läget bättre, men inte perfekt. Oppositionsrådet Elisabeth Bramfeldt (V) anser att det vore intressant att mäta talartiden i fullmäktige, vilket sker i till exempel Sollentuna kommun:

– När vi mätte i Vänsterpartiets distriktsstyrelse i Norrbotten visade det att männen talade mer och längre. De upprepade sig, kvinnorna var mer koncisa. I dag har det planat ut, säger Bramfeldt och förklarar varför:

– Mätningen gav en aha-upplevelse. Männen blev medvetna. Om du får höra att du upptagit 25 procent av talartiden så tänker du ”vad har jag egentligen framfört”. Då funderar du på vad du ska säga inför nästa möte.

Tack vare varvade listor fick kvinnorna varannan plats i Arjeplogs kommunfullmäktige. Nu är sökarljuset inriktat på orättvisa villkor för kvinnor i kommunen:

– Under en utbildningsdag i fullmäktige fick vi höra ett exempel. På en manlig psoriasisavdelning var det mer tvätt, för att sköterskorna smorde in männen och torkade av sig på handdukar. Kvinnorna fick smörja in sig själva, berättar kommunalrådet Britta Flinkfeldt Jansson (S) och fortsätter:

– Det där är så intressant. Man börjar fundera. Är bostadsbolagen till exempel mer benägna att hjälpa kvinnor som ringer, eller tycker de det är mer vederhäftigt att prata med männen?

Vården har fått större utrymme

Oppositionsrådet Elisabeth Bramfeldt (V) har suttit i Arjeplogs kommunfullmäktige i 20 år:

– De mjukare frågorna debatteras mer i dag. Tidigare var det oftast tekniska förvaltningens frågor, nu har vård, omsorg och skola fått större utrymme.

Hennes partikollega i Arjeplog Erik Grähs vill se ännu mer kvinnligt inflytande:

– Kvinnorna jobbar mer från hjärtat. Besluten blir mer genomtänkta, det är inte bara pengarna som får styra. Kvinnorna tänker även känslomässigt, vad är det rätta beslutet?

Jeanette Lindahl-Ranfjäll (FP) håller inte med:

– Det har egentligen ingen betydelse vilket kön de folkvalda har. Men det är jättebra att vi är en jämställd kommun.

Landets minst jämställda kommunfullmäktige finns i Örkelljunga:

– Det är synd. Men ingen kvinna ville ställa upp på valbar plats på valsedeln. Då är det inte så lätt, säger Magnus Håkansson, en av fyra enbart manliga kristdemokrater i kommunen.

Fotnot: Av landets 12 754 kommunfullmäktigeledamöter var 5 548 kvinnor (43,5 procent), enligt Valmyndighetens lista över aktuella ledamöter 2015-03-03.

Följ ämnen i artikeln