"Vi gör oss redo för strid"

Publicerad 2014-11-12

Situationen i Ukraina blir allt mer instabil. De senaste dagarna har rysk militär utrustning strömmat in i de östra delarna av Ukraina.

– Vi gör oss redo för strid, säger Ukrainas försvarsminister till AFP.

Under tisdagen hördes tung artillerield i Donetsk och granatkastare ska ha använts i området kring den redan förstörda flygplatsen i staden. De strider som rasat under det senaste dygnet är de värsta på flera dagar, rapporterar AFP.

”Risk för upptrappning”

På onsdagen kom Nato-rapporter om att det väller in rysk militär utrustning till de östra delarna av Ukraina. Enligt Natos högsta militära befälhavare Philip Breedlove handlar det om artilleri, stridsvagnar, luftvärnssystem och trupper.

– Gränsen mellan Ukraina och Ryssland är fullständigt porös, den är vidöppen, säger Philip Breedlove.

Även den europeiska säkerhetsorganisationen OSSE varnar för att konflikten mellan ukrainsk militär och separatisterna kan komma att eskalera.

– Risken för ytterligare upptrappning är fortsatt hög, och stiger, säger organisationens talesman Michael Bociurkiw till AFP.

”Våldet fortsätter att öka”

Sedan 5 september råder vapenvila i konflikten, som hittills har kostat över 4000 människor livet. Men enligt Philip Breedlove är vapenvilan nu bruten.

– Vid det här laget finns bara vapenvilan i teorin. Våldet forsätter att öka för varje dag som går, säger han till CNN.

FN:s säkerhetsråd kommer att hålla ett krismöte om läget i Ukraina på onsdag kväll, svensk tid.