Morddömd rymde från fångtransport – stor polisjakt

Knivmördare lös: ”Kan vara aggressiv”

Uppdaterad 2018-08-08 | Publicerad 2018-07-12

Mördaren Kristofers Kastellanoss, 25, har rymt i samband med en fångtransport.

Ett stort polispådrag med hundar och helikopter söker efter honom.

– Han kan vara desperat och uppträda aggressivt eller hotfullt, säger Christina Hallin vid polisen.

Kristofers Kastellanoss, 25, man har rymt från en kriminalvårdstransport som var på väg mellan en rättspsykiatrisk klinik i Göteborg och häktet Salberga i Sala.

Rymningen skedde mellan Finnerödja och Laxå vid 11.30-tiden på torsdagen.

Dömd för knivmord

När transportbilen stannade längs vägen lyckades mannen helt plötsligt rymma och springa in i skogen.

– Man har stannat vid en mindre väg utefter E20 för en paus, strax söder om Borasjön i södra Örebro län, säger Christina Hallin, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.

Personalen hann inte ikapp honom utan mannen försvann in i skogen.

– Att stanna utanför skyddat område görs endast i nödfall. Varför det skedde den här gången får utredningen visa, säger Claes Nöjd tillförordnad chef för nationella transportenheten hos Kriminalvården.

Kristofers Kastellanoss och dömdes i april till 14 års fängelse för ett knivmord i Stockholmsområdet. Domen har överklagats till Svea hovrätt.

Kriminalvården uppger att mordoffrets anhöriga underrättats om rymningen.

– Det är synnerligen allvarligt att en fånge som är dömd för mord i tingsrätten ens haft möjlighet att rymma under en bevakad transport. Vi följer utvecklingen väldigt noggrant och inväntar utredningen som man framförallt ska göra på Kriminalvården, och vi utgår från att det sker skyndsamt och att man klargör hur rymningen varit möjlig, säger Evin Cetin, advokat och målsägandebiträde för offrets anhöriga.

Polisen: Kan vara desperat eller hotfull

Enligt polisen har inte våld eller hot förekommit i samband med rymningen. Ingen person har heller skadats.

Ett stort antal polispatruller, hundar och en helikopter deltar i sökarbetet efter mannen.

– Eftersom att han nu är på rymmen så kan han vara desperat och uppträda aggressivt eller hotfullt. Jag har dock inte detaljer om honom, säger Christina Hallin.

Aftonbladets reporter på plats säger att polisen varnar folk i området för att mannen kan vara farlig och att man vill undvika en gisslansituation.

– Polisen uppmanar oss att inte kliva ut ur bilen och att se till att hålla bilen låst hela tiden, säger Aftonbladets Johanna Rapp och fortsätter:

– Poliser är positionerade på olika småvägar i skogsområdet och pratar med dem bilister som åker igenom området.

Kriminalvården har gått i nationell och lokal stab. En incidentutredning är inledd.

”Ser man personen – ring 112”

Mannen var vid rymningen klädd i Kriminalvårdens kläder, en grå t-shirt och avklippta byxor. Han var barfota och är cirka 175 cm lång. Enligt polisen har han svart krusigt hår, smärt kroppsbyggnad, rektangulär ansiktsform, lätt mörkhyad, rak näsa.

– Han hade också handbojor på sig, säger Christina Hallin.

Polisen vädjar till allmänheten att höra av sig om man ser någon som stämmer in på signalementet eller uppträder avvikande.

– Ser man personen just nu så ska man ringa 112, men om det är för ett tag sen kan man ringa 114 14, säger Hallin och tillägger:

– Vi är väldigt mån om att få tag på den här personen.