Fredrik Reinfeldt: Politiker och journalister svartmålar

Publicerad 2018-08-31

Politiker och medier svartmålar verkligheten.

Det hävdar den förre statsministern och M-ledaren Fredrik Reinfeldt.

– Jag är inte en röst för det mörka och det negativa, utan i grunden för det optimistiska, säger han till Dagens Nyheter.

Fredrik Reinfeldt var Sveriges statsminister mellan 2006 och 2014. I efterhand har hans regering fått kritik, även från det egna partiet, för att ha drivit en alltför liberal flyktingpolitik.

– Sverige blev ett lätt offer när vi hade en politik som i praktiken innebar väldigt öppna gränser med helt andra regler än andra europeiska länder, sa den nuvarande M-ledaren Ulf Kristersson så sent som på torsdagskvällen, i SVT:s utfrågning.

Andra partimedlemmar har varit långt mer direkta i sin kritik.

Nu slår Fredrik Reinfeldt tillbaka. I en lång intervju i Dagens Nyheter uppger han att han fortfarande ser ljust på Sverige.

Fredrik Reinfeldt.

”Inget laglöst land”

– Jag är inte en röst för det mörka och det negativa, utan i grunden för det optimistiska. Och det tänker jag vara även i denna tid när det har varit mer trendigt att vara på den andra sidan, säger han till DN.

Han menar att mediernas bild av Sverige inte är korrekt.

– Den är för spektakulär, den är för mörk i förhållande till hur människors egentliga verklighet i det här landet ser ut, säger han till DN och fortsätter:

– Om man ständigt går på det spektakulära, det nyhetsdrivna, så förmedlar man till slut en sorts bild av att vi lever i ett laglöst land. Ett land styrt av gängkriminella som skjuter varandra. Och i denna tiomiljonersnation så lever det absoluta flertalet faktiskt inte i den verkligheten.