Långa fängelsestraff för brutalt åldringsrån

TT

Publicerad 2019-10-21

Hovrätten över Skåne och Blekinge fastställer det sex år långa fängelsestraffet för två män som brutalt rånade en 84-åring i hans hem på en ort i Blekinge i vintras. Arkivbild.

Den 84-årige mannen överfölls mitt i natten i sitt hem och blev brutalt misshandlad. Blekinge tingsrätt dömde två män, 24 och 38 år gamla, till fängelse i sex år för grovt rån och nu fastställer hovrätten domen mot männen.

En släkting till 84-åringen dömdes till fem års fängelse för medhjälp till grovt rån, men hovrätten över Skåne och Blekinge anser inte att det är bevisat att 34-åringen var medveten om att den äldre mannen skulle misshandlas.

Därför döms han enbart för medhjälp till grov stöld. Enligt domen motsvarar straffvärdet sex månaders fängelse, men eftersom 34-åringen suttit häktad i drygt åtta månader blir påföljden dagsböter.

Det brutala rånet inträffade på en ort i Ronneby kommun en vinternatt i år. Den äldre mannen misshandlades under en lång stund innan han lämnades på golvet i det kalla huset, som hade fått flera fönsterrutor sönderslagna.