Ullenhag: Jag är tacksam för stödet

Maria Davidsson/TT

Publicerad 2019-06-18

Den 28 juni avgörs om Erik Ullenhag, Nyamko Sabuni eller Johan Pehrson blir ny partiledare för Liberalerna. Arkivbild.

Liberalernas största distrikt, Stockholm, nominerar Erik Ullenhag till ny partiledare.

– Det var ett tydligt beslut, säger ordförande Anna-Lena Johansson till TT.

Efter förbundsmötet på tisdagskvällen meddelar Liberalerna i Stockholm att man nominerar Erik Ullenhag.

"Jag är tacksam för det stöd jag fått, i kväll och under möten runtom i landet under de tre veckor jag kampanjat. Liberalerna behöver en nödvändig förändring för att spela roll i svensk politik. Vilket vägval Liberalerna tar avgörs på landsmötet", skriver Ullenhag i en kommentar till TT.

Ullenhag vann nomineringen i Stockholms län i en enda omröstning, med siffrorna 13–2.

– Det var tydliga signaler från våra medlemmar i länet om vem man vill se som partiledare, säger Anna-Lena Johansson, förbundsordförande för Liberalerna i Stockholms län.

Splittrad bild

Liberalerna väljer partiledare efter Jan Björklund på ett extra landsmöte den 28 juni. Förutom Stockholm har bara Uppsala län, Liberala ungdomsförbundet och Liberala Kvinnor nominerat Erik Ullenhag.

På tisdagskvällen stod det klart att även Skaraborg nominerar Sabuni, rapporterar P4 Skaraborg.

Många förbund i landet har haft rådgivande medlemsomröstningar, men det råder delade uppfattningar om vilken tyngd de ska ha. Enligt partiets stadgar är det de 183 ombuden på landsmötet som avgör vem som ska bli partiledare.

Sabunilägret hävdar att ombuden måste följa medlemmarnas vilja när de röstar, vilket i de flesta fall innebär en röst på Nyamko Sabuni. Ullenhaglägret hävdar att ombuden röstar efter eget huvud och att en så viktig fråga som ett partiledarval inte kan bygga på medlemsomröstningar med lågt valdeltagande där det ofta varit väldigt jämnt mellan de två huvudkandidaterna.

Dessutom, hävdar Ullenhagsidan, så hänger inte argumentationen ihop. I två län – Dalarna och Örebro – vann Ullenhag medlemsomröstningarna, men ändå nominerades Sabuni.

Ger inte upp

Men Erik Ullenhag tänker inte kasta in handduken.

– Det är viktiga dagar fram till landsmötet, det är halva kampanjtiden kvar nästan. Vi måste motbevisa bilden av att allt skulle vara klart och att det vore odemokratiskt att inte följa medlemsomröstningar, säger en av hans förespråkare.

De tunga förbunden Skåne och Västsverige ställde sig bakom Nyamko Sabuni i helgen. Men i Västsverige finns också starka Ullenhaganhängare, precis som det i Stockholms län finns lokalföreningar som sluter upp bakom Nyamko Sabuni.

– Det är väldigt splittrat, nästan överallt, säger en källa.

Röstar som de vill

Röstar ombuden på den kandidat som deras förbund har nominerat vinner Nyamko Sabuni. Inte ens med Stockholms läns nominering kan Ullenhag ta in hennes försprång på pappret. Men omröstningen är hemlig och ombuden kan rösta på vem de vill, det kan ingen kontrollera.

– Vi har gott hopp om att vi har brett stöd ute i landet bland ombud som kommer till landsmötet. Vi vet att vi har en stor chans att vinna, säger en person som kampanjar för Ullenhag.

Valberedningen väntas presentera sitt förslag till partiledare i början av nästa vecka.