M säger nej till tiggeriförbud i Malmö

avRobert Rosén

Publicerad:
Foto: Krister Hansson
Malmömoderaterna vill se ett statligt förbud men inget kommunalt.

Moderaterna har röstat för tiggeriförbud i flera svenska kommuner.

Det kommer de dock inte göra i Malmö.

Istället vill de se ett nationellt förbud.

– Vi kan inte hålla på med symbolpolitik, säger Torbjörn Tegnhammar (M), oppositionsledare.

När kommunstyrelsen samlas på onsdagen kommer frågan om tiggeriförbud i Malmö tas upp. Sverigedemokraternas oppositionsråd Magnus Olsson har lämnat in en motion där han föreslår att kommunen inför tiggerifria zoner.

Förslaget ser dock inte ut att vinna gehör från något annat parti än SD.

När tiggeriförbud infördes i Vellinge och Staffanstorp ställde sig Moderaterna bakom förslaget. Partiet har även varit drivande i de förbud som införts i flera Stockholmskommuner under hösten. Malmömoderaterna kommer däremot att rösta nej till förslaget om tiggerifria zoner.

Polis ska fokusera på grövre brott

– Vi förordnar ett nationellt tiggeriförbud. Det är viktigt att ha med sig att om vi inför tiggerifria zoner i Malmö får vi inga resurser från staten för att upprätthålla den typen av förbud, säger Torbjörn Tegnhammar (M), oppositionsledare.

Partiet verkar för ett nationellt förbud och Malmömoderaterna menar att det är bättre att invänta ett sådant förbud än att fatta ett lokalt beslut.

– Malmöpolisen är som bekant strängt upptagna med att hantera den allra grövsta brottsligheten med narkotika, mord och sprängningar. Det ska Malmöpolisen fortsätta med. De ska inte springa runt och jaga tiggare, säger Tegnhammar och fortsätter:

Staten måste skjuta till resurser

– Mitt motiv är att det ska vara ett nationellt förbud. När riksdagen väl fattar det beslutet får de ge polisen resurser att upprätthålla förbudet.

Om Malmö skulle följa i flera andra kommuners fotspår och införa ett kommunalt tiggeriförbud menar oppositionsledaren att det enbart vore symbolpolitik.

– Det finns inga resurser att hantera det och vi kan inte hålla på med symbolpolitik. Vi kan förbjuda än det ena och än det andra, men det viktiga är att få bort tiggeriet från Malmös gator. Då kan vi inte hålla på med symboliska beslut.

Kommunstyrelsens arbetsutskott har föreslagit att att kommunfullmäktige avslår motionen.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM