USA inför nya åtgärder mot abort

Marc Skogelin/TT

Publicerad 2019-03-26

USA:s utrikesminister Mike Pompeo säger att man kommer att sätta in nya åtgärder för att motverka abort, inrikes som utrikes. Arkivbild.

Trumpadministrationen sätter in nya åtgärder mot abort.

Sveriges biståndsminister Peter Eriksson (MP) tycker att det är "extremt allvarligt".

Den så kallade munkavleregeln, en republikansk idé som syftar till att motverka abort, ska utökas. Det meddelade USA:s utrikesminister Mike Pompeo i ett uttalande på tisdagen, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Abortlagen, också känd som Mexico City policy, antogs för första gången i USA 1984 av dåvarande president Ronald Reagan, och innebär regleringar för hur USA delar ut bistånd. Sedan dess har den återinförts av samtliga republikanska presidenter.

2017 antogs den åter, då med en mer omfattande tillämpning än på länge. Nu utökas den ytterligare.

"Slagträ i debatten"

Enligt Pompeo innebär det bland annat att utomstatliga organisationer som får bistånd från USA, inhemska som utländska, förbjuds att stödja andra grupper som stödjer abort.

– Vi vägrar hjälpa utländska utomstatliga organisationer som ger finansiellt stöd till andra utländska grupper i den globala abortindustrin, sade han.

Sveriges biståndsminister Peter Eriksson tycker att det är extremt oroande att USA "fortsätter att använda kvinnors rättigheter som ett slagträ i den politiska debatten".

– Sedan lagen antogs 2017 har det gjorts ett antal utvärderingar som visar att det har drabbat unga kvinnors hälsa på ett allvarligt sätt. Att man nu vill göra ännu mer är extremt allvarligt.

Ministern förvånad

– Det innebär att vi måste lägga mer energi och resurser på att motverka den negativa effekt som den amerikanska regeringens arbete innebär för kvinnors rättigheter och hälsa, säger Peter Eriksson.

TT: Är du förvånad över beskedet?

– Lite, faktiskt. Jag träffar människor från amerikansk utrikesrepresentation som ofta vill något helt annat. De som ser verkligheten på marken är inte alltid så positiva till att försvåra för kvinnor och deras rättigheter som den amerikanska regeringen verkar vara, säger Peter Eriksson.

Följ ämnen i artikeln