Mycket regn och rusk – men solchans i Sydsverige

Meteorologen: ” Det ser ut att bli en hel del regn i helgen”

avAndreas Ekström

Det vankas långhelg, på torsdag firas Kristi himmelsfärd.

Men något vidare väder kommer det inte bli och man får passa på att njuta av ledigheten inomhus istället.

– Det kommer vara ostadigt väder men i söder finns det en solchanser, säger Erik Rindskär, meteorolog på Foreca.

För knappt två veckor sedan var sommaren var här, det var varmt och det njöts rejält av solen. Men vädret vände snabbt och senaste tiden har det regnat en hel del och temperaturen har varit betydligt lägre, jämfört med tidigare i maj. Och det kommer att vara ostadigt hela veckan ut, det är först i början av nästa vecka som det återigen blir lite varmare väder.

– Det blir ostadigt väder och lågtrycken dominerar här. Vi har haft det lite kallare än normalt och det kommer att fortsätta så, säger Erik Rindskär.

Inleds soligt

Kristi himmelsfärd inleds soligt men ganska snabbt blir det betydligt molnigare och på sina håll i landet kan det komma en del regn.

– Under dagen blir det molnigare och därefter kommer det in ett regnområde som ger ett ganska ihållande regn. Temperaturen kommer att ligga kring 15 grader i Götaland och upp till 10 grader längst upp i norr.

Mest regn i norra Norrland

Största delen av regnområdet drar iväg från landet och under fredagen ser det ut att bli klart väder i Götaland, Svealand och södra Norrland, däremot kan det fortsatt bli regn i nordligaste Norrland.

– Det kommer bli upp mot 17 grader men det kan bli lite småblåsigt över Götaland och Svealand. I Norrland så blir det ostadigt och en hel del moln.

Bäst väder i söder

Under långhelgen är det framförallt landets södra delar som ser ut att få bäst väder.

– Allra bäst väder i Skåne, Halland och vissa delar av Västergötland. Där kan det bli upp mot 20 grader och solsken under söndagen, säger Erik Rindskär.

ARTIKELN HANDLAR OM