Twitter slopar politiska annonser

TT-AFP-Reuters

Publicerad 2019-10-30

Twitter stoppar politiska annonser på sin plattform. Beslutet som omfattar alla länder kommer efter växande kritik mot missvisande betalda politiska budskap på mikrobloggen.

Vd:n Jack Dorsey skriver i en tweet att åtgärden är en följd av "vilseledande information som inte har kontrollerats och grova lögner" samt automatiskt riktade annonser. "Vi anser att man inte bör betala för att nå ut med ett politiskt budskap, utan förtjäna det", skriver Dorsey.

Varken annonser med politiska budskap eller enskilda politikers annonser kommer att tillåtas. De nya reglerna börjar gälla den 22 november.

Även andra sociala medier har kritiserats för att felaktig information sprids via annonser. Facebook hamnade i hetluften sedan rysk propaganda på plattformen under den amerikanska presidentvalskampanjen ansågs ha påverkat utgången av valet.

Facebook har beslutat att inte kontrollera fakta i annonser från politiker. Vd:n Mark Zuckerberg har försvarat linjen med att bolaget inte vill göra inskränkningar i det politiska samtalet. Bolaget har dock stängt av ett stort antal fejkade profiler som använts för politiska påverkanskampanjer.