Här fick eleverna enbart potatismos till lunch – på FN-dagen

avJasmin Lindberg, Nicole Gustafsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Under FN-dagen serverades eleverna på Hanvikens skola i Tyresö endast potatismos till lunch. Detta för att få större inblick i omständigheterna på flyktingläger.

– Vi tyckte det var en jättebra idé att servera fufu på FN-dagen och skapa diskussion kring det, förklarar rektor Ami Thunqvist.

I oktober firades FN-dagen. En dag där FN:s arbete, som bland annat handlar om att skapa fred och arbeta för barns rättigheter, uppmärksammas. På Hanvikens skola på Tyresö söder om Stockholm uppmärksammades dagen genom bland annat valet av skollunch.

Det hela började med att skolkökets kock, Greger, samlade sin personal för att diskutera vad de skulle servera under FN-dagen den 24 oktober.

– Delar av hans personal kommer från andra länder och de lyfte att i flyktingläger serveras ofta en rätt som heter fufu, berättar skolans rektor Ami Thunqvist.

Fufu är en rätt som består av potatis i olika former och påminner om potatismos.

– Vi tyckte det var en jättebra idé att servera fufu på FN-dagen och skapa diskussion kring det, förklarar rektorn.

Serverade fufu: ”Reaktionerna var jätteblandade”

Skolan la upp en bild på måltiden på sitt Instagramkonto tillsammans med en lapp från matsalen med texten:

”I dag serverar vi fufu, en vanligt förekommande rätt i flyktingläger. Där finns inte åtta olika sallader, bröd, smör, soppa, rostad blomkål, dagens rätt, dagens vegetariska eller specialkost att välja på.”

– Reaktionerna var jätteblandade. Jag åt lunch med elever från årskurs fyra och de tyckte det var superbra. Och det blev bra diskussioner kring bordet, säger rektor Ami Thunqvist och berättar även att många föräldrar har hört av sig till skolan gällande måltiden som serverades på FN-dagen:

– De säger att de stöttar oss, och berättar om fina samtal vid middagsborden hemma som de haft med sina barn.

”Blev bra diskussioner i klassrummen”

Trots att skolan fått stor positiv respons enligt rektorn, så har även några riktat kritik mot valet av skollunch.

– Det har varit någon enstaka förälder som hört av sig och varit kritiska. Någon har ifrågasatt näringen i maten, säger Thunqvist men tillägger att låg- och mellanstadieskolan förstärkt övrig kost under dagen:

– Vi serverade korv med bröd till mellanmål för att säkerställa att barnen inte skulle gå hungriga för att de inte åt någon lunch. Men de som åt blev mätta kan jag lova, jag var själv mätt länge.

Skolan menar att deras beslut om att ge barnen fufu till lunch är att väcka deras nyfikenhet kring frågor gällande barns rättigheter och hur situationen för flyktingar ser ut runt om i världen.

– Det är klart flyktingarna inte blir hjälpta av vår måltid. Men det blev bra diskussioner vid middagsborden och i klassrummen, säger biträdande rektor Maria Nyberg.

Rektor Ami Thunqvist fyller i:

– Det är många som inte har så stor kännedom om världen utanför Tyresö. Vi försöker få barnen nyfikna och väcka deras lust att vilja veta mer. Det är det viktigaste i lärandet.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Tyresö

Mat

Stockholm