Fler blödningar vid nya infarktbehandlingar

Joel Malmén/TT

Publicerad 2019-09-01

Forskare vid Karolinska institutet har undersökt över 370 000 fall av hjärtinfarkt i Sverige. Arkivbild.

Nya behandlingsmetoder för hjärtinfarkt, som ballongvidgning och kranskärlsröntgen, har bidragit till att halvera dödligheten på tio år.

Samtidigt ökar metoderna risken för allvarliga blödningar, visar en ny svensk studie.

I studien undersöks över 370 000 fall av akut hjärtinfarkt i Sverige från 1995 till 2018, med data från registret Swedeheart som finansieras av Hjärt-Lungfonden.

Under perioden har behandlingsmetoder införts och utvecklats, såsom ballongvidgning, vilket innebär att små ballonger sticks in i hjärtats blodkärl och blåses upp för att vidga dem.

Resultaten visar att metoderna har varit en succé.

– De har varit otroligt framgångsrika. Dödligheten har halverats, liksom fallen av återinsjuknande i hjärtinfarkt och stroke efter hjärtinfarkt, säger Moa Simonsson, forskare vid Karolinska institutet och ansvarig för studien.

Fördubbling av blödningar

Studien visar dock att antalet allvarliga blödningar efter hjärtinfarkt har fördubblats på 20 år – en konsekvens dels av de nya teknikerna, och dels av mer aggressiv medicinering.

– När man först började med ballongvidgning upptäckte man att man behövde använda fler och mer potenta blodförtunnande mediciner för att proceduren skulle lyckas och minska risken för återinsjuknande.

"Pågår studier"

Sammantaget överväger dock vinsterna med behandlingen riskerna då blödning endast drabbar en mindre andel av patienterna, enligt Simonsson. Framöver handlar det om att finslipa metoderna.

– Det pågår studier som fokuserar på skräddarsydda behandlingar och nya kombinationer av mediciner. Teknikerna har också blivit mycket bättre sedan de började användas, säger hon.