Test av utandning avslöjar knarkintag

Micke Larsson/TT

Publicerad 2019-09-21

Polisens förhoppning är att i framtiden kunna gör test av drograttfylleri lika enkelt som man testar alkoholrattfylla. Att intag av narkotika kan avslöjas med utandningsprov är ett stort steg på vägen. Arkivbild.

Narkotika kan spåras lika säkert i utandningsprov som i blod- eller urinprov, visar en studie.

Polisen Nina Gual, som varit med och gjort studien, hoppas att reglerna för drogprov i trafiken ska uppdateras med vetenskapen.

Testmetoden har tagits fram av professor Olof Beck på Karolinska institutet. För omkring tio år sedan började han pröva om intag av narkotika kan spåras i luften en person andas ut.

– Det var en nästan omöjlig tanke då. Man trodde inte att narkotika i kroppen kommer ut som gas när man andas, säger Olof Beck.

Men Becks försök visade, till hans egen förvåning, att sådan spårning visst var möjlig.

– Vi kunde se att amfetaminmissbrukare andades ut amfetamin dagen efter användandet.

Alla sorters knark

Kokain, THC från cannabis och tramadol kunde också spåras visade fortsatta försök.

– Det finns ingen begränsning. Vi mäter psykoaktiva ämnen, säger Beck.

Provet tas med en ganska enkel plastprodukt.

– Den liknar en fickplunta. Inuti finns plastdetaljer som samlar upp partiklar i utandningsluften, beskriver Beck.

Nu har en studie visat att Becks metod är lika tillförlitlig som blodprov eller urinprov, när det gäller att upptäckta om någon använt narkotika under det senaste dygnet.

Resultatet presenterades av Beck och polisinspektör Nina Gual vid trafiksäkerhetskonferensen i Tylösand.

Olika rutiner

I dag är rutinerna för att upptäcka drograttfylleri på många sätt annorlunda än arbetet mot den vanliga alkoholrattfyllan.

För det första måste polisen ha en misstanke för att få testa någon för drograttfylla. När det gäller alkohol finns en särskild lag som ger polisen rätt att testa alla förare av motorfordon.

Om misstanke finns, måste polisen ta blodprov för att bevisa ett drograttfylleri. Det är relativt krångligt, det medför risk för exempelvis smittspridning och det går veckor innan svaret kommer. Då måste polisen kontakta den misstänkte på nytt.

Vid misstänkt alkoholrattfylla tas ett utandningsprov med bevisvärde som ger svar efter cirka 20 minuter, medan den misstänkte finns kvar hos polisen.

Utrustning först?

Nu hoppas polisen att rutinen vid misstänkt drograttfylla ska förenklas. Det kräver dels att vissa juridiska regler ändras, dels att det finns utrustning för analys av utandningsprov enligt Olof Becks metod.

Nina Gual tror att den tekniska vidareutvecklingen behöver komma först.

– Lagstiftarna kommer nog i kapp, om utrustningen är tillräckligt bra, förutspår Nina Gual.