Akutboende för 616 miljoner utan upphandling

TT

Publicerad 2019-05-08

Malmö stad har under de tio senaste åren köpt akutplatser till hemlösa på hotell och liknande boenden för totalt 616 miljoner kronor, men utan att genomföra en offentlig upphandling. Arkivbild.

Under de senaste tio åren har Malmö stad köpt akutplatser till hemlösa på hotell och liknande boenden för totalt 616 miljoner kronor – utan att genomföra offentliga upphandlingar, rapporterar Hem & Hyra.

Under fjolåret uppgick kommunens kostnad för akutboenden till rekordstora 161 miljoner kronor och kommunrevisorer framhåller i en granskningsrapport att en upphandling borde ha gjorts.

– Man har inte följt kommunens upphandlingspolicy och det regelverk som finns för upphandlingar. I slutänden kan det innebära att kostnader kan fördyras, säger Sten Dahlvid (S), ordförande i revisorskollegiet i Malmö stad, till tidningen.

I nuläget genomför Malmö stad sin första upphandling någonsin av akutboende utan stöd, där hotell och liknande boenden ingår. Kommunen är dock inte säker på att det kommer att leda till sänkta kostnader.

– När vi tittar på det här tror vi inte att den ekonomiska skadan har varit så stor. Om vi upphandlar de platser som finns tillgängliga på marknaden så är det inte säkert att platserna räcker till. Aktörerna är desamma så vi är inte säkra på att vi kan pressa det priset. Snarare tvärtom. Men det är inget incitament för att inte upphandla, säger Rikard Vroland, avdelningschef på arbetsmarknads- och socialförvaltningen i Malmö stad.