Ovationer för Zelenskyj – som får mer stöd

TT

Publicerad 2022-03-16

Volodymyr Zelenskyj möttes av stående ovationer när han skulle hålla tal till USA:s kongress.

Stående ovationer mötte Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj när han åter höll tal till USA:s kongress.

Men presidenten vill ha mer än applåder.

– Vi behöver er nu. Jag ber er att göra mer, sade han.

Med påminnelser om anfallet mot Pearl Harbor 1941 och terrorattackerna den elfte september 2001 försökte Volodymyr Zelenskyj vädja till de amerikanska politikerna.

– Kommer ni ihåg de anfallen? Vårt land upplever samma sak varje dag just nu.

Inte minst vill Zelenskyj se en flygförbudszon över Ukraina, vilket han åter bad om.

– Jag behöver skydda vårt luftrum. Jag behöver er hjälp.

Vill se fler sanktioner

Hittills har Ukraina inte fått gehör från USA och Nato, som bedömer att ett flygförbud skulle kunna leda till ett fullskaligt krig som skulle sprida sig till fler länder i Europa.

Han uppmanade också till fler amerikanska sanktioner mot Ryssland och ryska Kreml-trogna politiker.

Presidentens tal, som hölls parallellt med striderna och ett rådande utegångsförbud i Kiev, framfördes på ukrainska med hjälp av en tolk, men på slutet gick han över till engelska.

– Jag ser ingen poäng med livet om det inte kan stoppa dödandet, sade han innan han vände sig direkt till president Joe Biden:

– Jag vill att du ska vara ledare i världen. Men att vara en sådan ledare innebär att man måste vara en fredens ledare.

Nya miljarder i stöd

Svaret från Biden blev bland annat ett stödpaket på 800 miljoner dollar.

– Han talar för ett folk som har visat mod och styrka, som har inspirerat hela världen, sade Biden när han presenterade USA:s nya militära stöd.

Det ska bland annat innehålla luftvärnsrobotar, pansarvärnsvapen och drönare som ska kunna användas i försvaret mot Ryssland, skriver AP.

Stödet ingår i det budgetförslag som presidenten skrev under på tisdagen och som bland annat säkrar amerikansk nödhjälp på 13,6 miljarder dollar, motsvarande drygt 130 miljarder kronor, till Ukraina. Pengarna ska gå till såväl humanitär hjälp som militär utrustning.

Och ännu mer stöd kan komma, sade Biden, som varnade för att kriget kan bli långvarigt. Men att Ryssland till slut får backa tvivlade han inte på.

– Det är vårt mål. Att Putin ska få betala dyrt, att försvaga hans position samtidigt som vi stärker Ukraina på slagfältet och vid förhandlingsbordet.

ANNONS