Hittade kogg från 1200-talet vid dykning

Publicerad 2022-02-04

Marinarkeologen och projektledare Staffan von Arbin studerar några upptagna träprover från vraket.

De dök efter ett skepp från 1500-talet.

I stället upptäckte de ett som var 300 år äldre.

– Det var bingo! utbrister marinarkeologen Staffan von Arbin vid Göteborgs universitet.

Han är projektledare och har under flera år katalogiserat skeppsvrak längs västkusten.

I slutet av september förra året dök han med kollegerna vid Dyngö i Tanums kommun när de upptäckte medeltidsskeppet.

– Det ligger i en fin naturlig hamnvik på Dyngö som använts under många hundra år. Det är möjligt att ortsbefolkningen har känt till att vraket legat någonstans i området, men det har inte varit känt från arkeologiskt håll, säger Staffan von Arbin.
Nu är medeltidsskeppet, döpt till Dyngökoggen, daterat till mellan 1233 och 1240 av en specialist i Danmark.

– Det har man gjort genom dendrokronologi, då man mäter årsringarna och jämför mätserien man får fram med referenskronologier. Det här är det äldsta vraket som hittats i Bohuslän – det är klart att det är lite extra kul.

Kogg på sigill från det medeltida Stralsund som dateras till år 1329. Även om avbildningen är nästan 100 år yngre än Dyngökoggen ger den en bild av hur koggarna kan ha sett ut

Skeppsvirket är från ekar som vuxit i nordöstra Tyskland.

– De växte i Niedersachsenområdet, det betyder att koggen är byggt i dagens Hamburg- eller Bremenområde. Kogg är en skeppstyp som ofta i samband med Hansan.

Vad är det för typ av skepp?

– Med största sannolikhet är det ett lastfartyg som sjunkit. Vrakets innanmäte är tydligt brandskadat, det är förkolnat och fullt av träkol och bränt material. Det kan handla om alltifrån att det börjat brinna ombord när man lagat mat eller ett piratangrepp. Men det kan vi bara spekulera i, säger Staffan von Arbin.

2016 hittades Korshamnsvraket vid Morups Tånge strax norr om Falkenberg. Det daterades till 1100-talet och är klassat som fornlämning. Enligt Staffan von Arbin har man bara hittat en handfull vrak som är lika gamla.

Marinarkeologen Anders Gutehall inspekterar botten vid Dyngö.