Källa: ”Ett schackparti pågår mellan de båda arméerna”

Publicerad 2023-06-15

Ett schackparti mellan Ukraina och Ryssland.

Det är vad som pågår under inledningen av den ukrainska motoffensiven, enligt en källa i den ukrainska generalstaben.

– Vi har inte satt in våra huvudstyrkor än, vilket inte heller ryssarna gjort, säger källan till tidningen The Economist.

Enligt källan är syftet med ”schackpartiet” att de båda arméerna försöker locka fram motståndarens reserver.

Han säger till The Economist att det viktigaste för de ukrainska styrkorna just nu är att minska det ryska artilleriövertaget genom att träffa och utradera ryssarnas artillerisystem långt bakom fronten, vilket redan uppges ha varit åtminstone delvis framgångsrikt.

Ryssarna har fortfarande inte till fullo utnyttjat sitt numerära flygövertag, trots att det kan ge dem en fördel. Även om de ryska stridsflygplanen börjat flyga in över fronten mer frekvent, så hålls de tillbaka av vetskapen om alla moderna luftvärnsvapen som Ukraina fått från sina allierade i Västvärlden, enligt The Economist.

Ukraina har både haft framgångar och bakslag på slagfältet, rapporterar tidningen.

Ukrainsk soldat vid fronten nära Bachmut.

Två kilometer om dagen

Medan byn Blahodatne ska ha befriats och ukrainska styrkor uppges vara på väg att omringa Bachmut ”inom en vecka”, så ska ”flera dussin” ukrainska soldater ha dött under en attack mot den starka ryska fronten vid axeln Orichiv-Tokmak, uppger källan i den ukrainska generalstaben för The Economist.

Ukrainska trupper avancerar uppemot två kilometer om dagen vid Bachmut, enligt Serhiy Cherevaty, talesman för ukrainska arméns östliga styrkor.

Ukrainska soldater vid fronten i juni.

En oväntad effekt av sprängningen av Kachovka-dammen i Cherson-området är att översvämningen har tvingat ryska försvarsstyrkor på östra sidan om floden Dnepr att dra sig tillbaka, vilket kan öppna upp för ukrainska angrepp med specialstyrkor i snabba motorbåtar.

– Möjligheterna för det har blivit mycket bättre, säger den tidigare ukrainske försvarsministern Andriy Zagorodnyuk enligt The Economist.