Biden om Navalnyjs död: ”Rasande”

Publicerad 2024-02-16

Ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyjs död har väckt upprörda känslor bland världsledare.

På fredagskvällen kommenterade USA:s president Joe Biden nyheterna.

– Jag är rasande men inte överraskad, säger han.

Det var den ryska kriminalvården som publicerade ett uttalande om att den ryska oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj dött under fredagen. De skrev att han ”mådde illa” efter en promenad på fredagen och ”nästan omedelbart förlorade medvetandet”.

Reaktioner världen över har vällt in under dagen. EU-chefen Ursula von der Leyen tillsammans med vice president Josep Borrell sa att EU kommer att göra allt i sin makt för att hålla Ryssland ansvariga.

”Navalnyj mördades långsamt av Putin och hans regim, som är livrädda för vanliga ryssars meningsskiljaktighet”, säger von Der Leyen och Borrell i ett gemensamt uttalande.

Biden: Rasande men inte överraskad

Liknande tongångar hördes från USA:s president Joe Biden, som höll en presskonferens på fredagskvällen där han kommenterade nyheten.

– Jag är rasande men inte överraskad, säger han.

Under det korta uttalandet hyllade han Navalnyjs för hans mod och att han ”stod upp mot korruptionen och våldet i Putins Ryssland”.

– Som svar förgiftade, arresterade och dömde Putin honom till fängelse. Men även därifrån fortsatte han vara en sanningens röst, säger han.

Han sa att han inte tvivlar på uppgifterna om Navalnyjs död.

– Ryssarna kommer att berätta sin egen version, men missta inte: Putin är ansvarig för Navalnyjs död och det är ännu ett bevis på hans brutalitet.

Rysslandsexperten: Försökt i flera år

Uppgifterna har ännu inte bekräftats av utomstående källor. Men det finns inte mycket som talar emot uttalandet, menar Hugo von Essen, analytiker vid Utrikespolitiska institutet.

– Det här är bara en fullbordan av något Ryssland har försökt göra i flera år. Det låg mycket i händelsernas riktning, säger han.

Navalnyj har suttit fängslad sedan 2021 då han återvände då till Ryssland efter en tid i exil. Trots de tidigare mordförsöken på honom återvände han.

– Han var en modig politiker. Han förstod att om man ska påverka Ryssland måste man vara där. Han insåg det och åkte tillbaka dit trots alla risker som fanns, säger von Essen och fortsätter:

– Navalnyj kommer bli ihågkommen som någon som dog för hoppet om ett annat Ryssland.

Kräver svar från Putin

Ryska medier skriver att Kreml har informerats om Navalnyjs död.

Kremls talesperson Dmitrij Peskov säger att de inte har fått någon information om dödsorsaken, enligt Reuters.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg uppger att han är ”djupt bedrövad och oroad” av regimkritikerns öde.

Nu kräver han svar från president Putin.

– Vi behöver ta reda på alla fakta och Ryssland kommer behöva besvara en rad mycket allvarliga frågor om omständigheterna kring hans död, säger han enligt Reuters.

Kristersson: Putin ansvarig

Sveriges statsminister Ulf Kristersson skriver på X att tankarna går till hans familj och att:

”De ryska myndigheterna och president Putin personligen är ansvariga för att Aleksej Navalnyj inte längre lever.”

Även Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak uppger på sociala medier att nyheten om Navalnyj är ”hemsk och en stor tragedi för det ryska folket”.

Ett ytterligare uttalande från Putin är nu att vänta tror Hugo von Essen.

– Det lär komma ett neutralt uttalande, säger han.

Aleksej Navalnyj