Ny covidvariant kan ta över globalt – FHM bekräftar fall i Sverige

Uppdaterad 2023-08-15 | Publicerad 2023-08-10

En ny variant av covid-19 sprider sig över världen.

Enligt WHO kan varianten Eris komma att bli dominerande globalt.

Nu bekräftar Folkhälsomyndigheten att den även finns i Sverige.

De första upptäckterna av EG.5 som även går under namnet Eris rapporterades in till WHO i mitten på februari tidigare i år. I juli tog WHO beslutet att övervaka den nya varianten och dess spridning.

Kan dominera globalt

Globalt sett ser WHO en ”stadig ökning” av inrapporterade Eris-fall och tror att det finns en risk att den kan dominera i framtiden.

”Tack vare dess tillväxtfördelar och dess egenskaper att undvika immunförsvaret kan EG.5 orsaka en ökning av fall och bli dominerande i en del länder eller till och med globalt”, skriver WHO.

Den svenska Folkhälsomyndigheten menar även att modeller från bland annat Storbritannien tyder på att varianten har en ”tillväxtfördel” mot andra liknande cirkulerande varianter.

Symptomen ska dock inte skilja från tidigare varianter. Vanliga symptom är rinnande näsa, feber, hosta och halsont.

Eris som är en subvariant av omikron har nu blivit den vanligaste varianten av covidfall i USA. Totalt står den för 17 procent av landets covidfall, enligt CNN.

I Storbritannien är Eris den nästvanligaste varianten av covid-19 just nu och står för runt en sjundedel av alla inrapporterade fall, det rapporterar BBC.

WHO:s statistik från den senaste veckan visar dock att en majoritet av de undersökta fallen har upptäckts i Kina. Av de 51 länder som skickat in fall av Eris står Kina för lite mer än 30 procent, därefter kommer USA med 18,4 procent av de inrapporterade fallen.

Bekräftad i Sverige

I ett mejl till Aftonbladet bekräftar Folkhälsomyndigheten att Eris nu även finns i Sverige.

”Covid-19-varianten EG.5 (som är en XBB.1.5-liknande variant) med undergrupper finns i Sverige”, skriver Folkhälsomyndigheten.

Under veckorna 27–30 har Eris utgjort runt 13 procent av de varianter som finns i omlopp i Sverige. Enligt Folkhälsomyndigheten är det en liknande förekomst som andra länder i Europa har rapporterat in.