Här hyllar Saab-sponsrade skolan saudiska diktatorn

Könsuppdelad under­visning, obligatoriska koran­studier och miljon­böter för kritik mot regimen

Publicerad 2023-10-24

Svenska Kunskaps­skolan och Saab ligger bakom en skola i Saudiarabien – enligt ägarna bidrar den till respekt för människors rättigheter.

Men på officiella arabiska konton hyllar skolan diktatur­regimen.

”Vi lovar trohet och lojalitet, kung Salman”, skriver Nün Academy i sociala medier.

På Nün Academys hemsida finns videoklipp där flickor och pojkar leker tillsammans, har musik och idrott med slöjklädda lärare. Kunskapsskolans ägare Peje Emilsson, som ligger bakom skolan, hävdar att barnen delas upp utifrån kön i 12-årsåldern ”den tidpunkt då de utvecklas olika snabbt”.

Men när vi ringer skolan och låtsas vara en arabisk mamma, får vi veta att man i själva verket har strikt könsuppdelning långt tidigare, och även för lärare:

– I förskolan är alla tillsammans men vid årskurs ett delas flickor och pojkar upp. Sen, när pojkarna flyttas till kill­avdelningen så är det män som undervisar dem, säger skolans företrädare på telefon från Jeddah där skolan ligger.

Kvinnor undervisar flickorna, och männen undervisar pojkarna?

– Ja.

Från femte klass går flickor och pojkar i helt olika byggnader, berättar företrädaren vidare.

När vi frågar om lärarna kan hålla koll på vår dotter, så hon inte tar av sig slöjan får vi svaret att skolan inte tvingar någon att täcka sig, men att vi kan ta upp det med läraren som säkert kan bara behjälplig.

Skolan i Jeddah startade 2015, och har i dag runt 1 000 elever. När vi granskar scheman har många årskurser obligatoriska koran­studier varje dag.

Bakom Nün Academy ligger svenska koncernen Kunskaps­skolan och vapen­tillverkaren Saab, men skolan följer de regler för skolor som bestäms av den saudiska regimen, får vi veta i telefon. Att den konservativa tolkningen av statsreligionen sunniislam genomsyrar skolan märks på flera sätt.

Varje dag inleds med att barnen sjunger saudiska nationalsången. Sen följer bön och obligatoriska koranstudier, berättar skolans företrädare på telefon.

– De står i led och ber. Det är en bönetid, alla måste be.

Vi frågar om barnen kommer få undervisning om till exempel sexualkunskap och hbtq-frågor, som i svenska skolor.

– Det kommer såklart inte finnas sådana saker och som sa jag sa tidigare, vår läroplan kommer från utbildnings­ministeriet. Det finns inga skolor här som lär ut sådant, svarar skolans representant.

– Det är annorlunda här i Saudiarabien. Även om skolan är internationell så är det inte amerikanska eller brittiska saker som gäller, det kommer att vara annorlunda.

På reklamklipp från skolans national­dags­firande ser man hur elever viftar med saudiska flaggor framför bilder på Saudi­arabiens kung och kronprins – ökända för diktaturens brott mot mänskliga rättigheter.

Skolan hävdar att man guidas av det muslimska konceptet ”itqan”, som betyder ungefär att sträva efter perfektion och gudomlig ordning. Smink är förbjudet. När vi granskar skol­bibliotekets onlinekatalog finns inga böcker om kristendom, judendom eller andra religioner – sådan litteratur är förbjuden i Saudiarabien.

På den arabiskspråkiga hemsidan beskrivs utförligt hur skolan tillämpar ”islamisk uppfostran”, och att religionen har inflytande över andra ämnen, som samhälls­kunskap. Redan från första klass ska barnen lära sig suror, verser ur koranen utantill, läsa berättelser om profeten Mohammed och sjunga religiösa hymner ”eftersom islam är den rätta vägen”.

Vi har även studerat scheman för eleverna. I många årskurser har de islam­undervisning varje dag.

På hemsidan skriver Nün Academy, som drivs av bland annat svenska Kunskapsskolan, att barnen tidigt får lära sig suror, verser ur koranen.

Nün Academy ligger i välbärgade kvarter i Jeddah, en stad känd för sina lyxhotell längs Röda havskusten. På skolgården finns palmer och klätter­ställningar och i närheten ligger en idrottsplats. Här går i dag runt 1 000 elever, och skolan marknadsförs trots de stränga religiösa påbuden som modern. Familjerna betalar dyra elevavgifter på upp till 150 000 kronor om året – det är en skola för eliten.

Föräldrar som intervjuas i reklamklipp på Youtube berättar att deras barn har fått självförtroende och goda värderingar, tack vare skolan.

Skolverksamheten drivs av Kedtech, som är ett dotterbolag till svenska koncernen Kunskapsskolan. Man har även samarbete med saudiska partners på plats i Jeddah.

Kunskapsskolan har försvarat skolsatsningen i Saudiarabien med att den bidrar till förändring.

”Kunskapsskolans värderingar är ständigt närvarande på Nün Academy. Demokrati och respekt för alla genomsyrar verksamheten”, säger till exempel vd:n för Kunskaps­skolan Education Cecilia Carnefeldt.

Men i sin arabiska pr tar skolan tvärtom ofta ställning för den saudiska regimen, kungen och kronprinsen, som förtrycker mänskliga rättigheter och motarbetar demokrati.

”Stolthet och trygghet under kung Salmans ledarskap”, skriver Nün Academy på forumet X, och gratulerar den religiöse regenten till hans sju år på tronen.

På sociala medier sprider skolan hyllningar av regimen. ”Vi ska inspirera världen med vår framgång” står det bland annat.

Under kung Salmans och hans son, kronprins Mohammed bin Salmans styre har massavrättningar, halshuggningar och dödsstraff mot barn och människo­rätts­aktivister förekommit. Nyligen dömdes den pensionerade läraren Muhammed al Ghamdi till döden efter några tweets där han kritiserat det saudiska kungahuset.

Kronprinsen, som också är premiärminister, försöker utåt ge sken av att Saudi­arabien är i förändring genom att till exempel tillåta kvinnor att köra bil och satsa på stora idrottsevenemang.

På skolans egen Youtubekanal marknadsförs utbildningen. I ett klipp från skolans nationaldagsfirande ser man hur elever viftar med flaggor framför bilder på saudiska kungen och kronprinsen.

Men i verkligheten är det tvärtom, menar Joey Shea, som forskar om Saudiarabien och Förenade Arabemiraten för Human Rights Watch.

– Perioden under hans regim har varit den värsta för mänskliga rättigheter i Saudiarabiens moderna historia.

Lagar som förbjuder kritik mot regimen skärpts de senaste åren. Antalet avrättningar har ökat och för dem som lever i Saudiarabien råder nolltolerans mot yttrandefrihet, enligt Joey Shea. Att elever på en skola i landet skulle kunna tala frispråkigt om regimen är osannolikt.

– Det är väldigt svårt för individer eller institutioner inne i Saudi att kritisera regimen och tala öppet om människorättsbrotten, säger Joey Shea.

– Utländska företag har ett ansvar för att påverka situationen för mänskliga rättigheter.

Enligt Kunskapsskolans ägare delas flickor och pojkar upp först i 12-årsåldern. Tidigare har man hävdat att skolan i Jeddah inte har något med saudiska regimen att göra. Men när vi ringer skolan får vi en helt annan bild.

 
Det senaste året har saudiska regimen infört en ny lag, som förbjuder elever på internationella skolor som Nün Academy att förolämpa islam, Saudiarabien eller dess ledare. Skolor som bryter mot lagen kan straffas med 1,5 miljoner i böter, nedstängning och deportation av rektorn och lärarna, enligt regimtrogna tidningen Saudi Gazette.

Lagen gör det också obligatoriskt för skolor att undervisa om islam och lära ut saudiarabisk ”nationell identitet”.

Redan när Nün Academy öppnade 2016 uttryckte dåvarande saudiska samarbetspartnern att skolan skulle ha ”starkt fokus på islamstudier och arabiska språket”.

Aftonbladet reportrar Natalia Kazmierska och Olof Svensson träffar Kunskapsskolans ägare, Peje Emilsson.

Varken Kunskapsskolan eller Saab har officiellt haft synpunkter på skolans undervisning.

Kunskapsskolans ägare Peje Emilsson säger att det inte behöver vara problematiskt med könsuppdelade klasser.

– Jag bara konstaterar att det behöver inte vara så självklart att säga att i Sverige har vi bestämt att flickor och pojkar alltid ska vara ihop, och alla andra gör fel, säger han.

Enligt Peje Emilsson måste man ha respekt för lokala normer och traditioner. Han säger att barnen på Nün Academy får diskutera fritt och att det inte är någon stor fråga för honom.

– I Sverige är det förbjudet att ha skoluniform. Det tycker många andra länder är konstigt också. Det är normer, principer som utvecklats och som man måste hålla sig till och ha respekt för i de länderna.

Vi har frågat Saab om de står bakom skolans värderingar. De hänvisar till Kunskapsskolan och Nün Academy.

”Återigen lovar vi vår trohet och lojalitet” skriver skolan till en bild av saudiska kungen Salman. Människo­rätts­experter beskriver eran under kungen och hans sons regim  som ”den värsta i Saudiarabiens moderna historia”.
Publisert:

OM AFTONBLADET

Tipsa oss: SMS 71 000. Mejl: tipsa@aftonbladet.se
Tjänstgörande redaktörer: Mikael Hedmark, Jennifer Snårbacka, Karl Sigrelius
Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
Redaktionschef: Karin Schmidt
Jobba på Aftonbladet: Klicka här

OM AFTONBLADET