Man döms för att ha mördat sin mamma i Tuve

Publicerad 2023-08-31

I februari greps en man misstänkt för att ha mördat sin mamma i deras hem i Göteborg.

I samma bostad hittades också flera ritualliknande föremål, lappar och en stor, blodig kökskniv.

Nu döms han till rättpsykiatrisk vård.

På måndagen den 6 februari larmades polisen till en kvinnas bostad i Tuve i Göteborg. Kvinnans kollegor hade blivit oroliga då kvinnan inte kommit till jobbet och slagit larm.

När polisen gick in i bostaden hittades kvinnan knivmördad. De kunde också se att någon flyttat hennes kropp i en onaturlig position och att hon hade en trekantsformad skada på ena armen.

I samma bostad fann de också kvinnans 34-åriga son. Polisen fattade snabbt misstankar om att mannen hade mördat sin mamma och grep honom på plats.

När polisen sökte igenom mammans och sonens bostad efter mordet hittades en blodig kökskniv på köksbänken, bredvid tallrikar med tillagad mat.

De fann också ett flertal böcker om konspirationsteorier samt flera lappar med texter som ”jag mår bra”, ”ge mig fem dagar till vad väntar du på?”, ”Vad är det som är jobbigt... är det för att jag är tyst” och liknande, otydliga meddelanden.

Nu döms den 34-årige mannen till rättpsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Tingsrätten bedömer att mannen led av en allvarlig psykisk störning vid tiden för mordet.

På en köksbänk i kvinnans bostad hittades blodig kökskniv.

”Jag dödade min egen mamma”

Efter att mannen hade gripits visade det sig att han hade varit inlagd på en psykiatrisk avdelning några månader före mordet.

Polisen såg också att mannens mamma hade ringt 112 tidigare den vintern för att larma om sonens psykiska tillstånd, då hon upplevde att sonen mådde dåligt och hade ”psykotiska inslag”.

Mannen själv uppgav också under det första polisförhöret att han mådde dåligt, samtidigt som han erkände att han hade dödat sin mamma.

– Jag dödade min egen mamma. Jag vet inte ens hur jag ska börja förklara det. Det är som att det är nåt jag brottas med. Något som hela tiden försöker manipulera mig. Jag försöker hela tiden må bra. Tro att jag mår bra. Sen när jag är svag poff tar det över mig, har mannen tidigare sagt.

Utredningen visar att mamman mördades dagen innan hon hittades av polisen.

– Jag dansade, sen så kom min mamma och klappade mig på axeln och försökte nå mig. Jag avvisade det. Helt plötsligt flöt det iväg, det kom ett mörker över mig, har mannen tidigare sagt om mordet.

– Så sa jag åk till helvetet. Eller nåt sånt där. Jag skickar dig till helvetet.

Mannen döms till rättspsykiatrisk vård.

Följ ämnen i artikeln