En halv miljon på flykt – Brasilien kan få största fallet av klimatmigration

Publicerad 2024-05-15

Floden Guaiba har svämmat över sina bräddar vid Porto Alegre i södra Brasilien. Nu kan landet få sina största fall av klimatmigration.

Drygt en halv miljon är på flykt undan de förödande översvämningarna i södra Brasilien.

Nu tvingas flera av dem överväga att överge sina hem för gott – och i stället bygga upp ett nytt liv – på högre mark.

Drygt en halv miljon är på flykt undan de förödande översvämningarna i södra Brasilien.

Nu tvingas flera av dem överväga att överge sina hem för gott – och istället bygga upp ett nytt liv på högre mark.

Skyfallen har pågått i drygt två veckor och gjort att floden Guaiba som rinner förbi Porto Alegre har svämmat över. Nu stiger vattnet ytterligare och slår ett nytt rekord, skriver Reuters.

Forskare uppskattar att nära 3 800 kvadratkilometer har översvämmats.

Hundratusentals familjer flyr översvämningarna och minst 147 är döda och 127 saknade.

Katastrofen kan utlösa ett av Brasiliens största fall av klimatmigration i modern historia.

Tvära väderkast

I de södra delarna av landets har man de senaste åren haft allt fler perioder av både intensiv torka och häftiga regn. Enligt forskare beror det på klimatförändringarna.

I delstaten Rio Grande do Sul har gatorna i dussintals städer förvandlats till floder. Den rekordstora förödelsen kommer efter översvämningar under andra halvåret 2023 – något som fått många av de 538 000 inrikesflyktingarna att överväga extrema anpassningar.

En av dem är affärsmannen Cassiano Baldasso som för tredje gången på sju månader körde bort skottkärror med lera från sitt hem i staden Muçum, 15 mil norr om Porto Alegre. Men vattnet fortsätter att stiga. Nu säger han att han fått nog.

– Jag har ingen aning om vart jag ska, men det blir någonstans långt från floden, där våra liv inte kommer att vara i fara, säger han till Reuters när han kör bort ännu en kundvagn med lera inifrån sitt hus.

Flytta halva staden

Enligt borgmästare Mateus Trojan kommer många av Muçums 5 000 invånare att tvingas flytta. Nu planerar man att återuppbygga 40 procent av staden på annan, säkrare plats.

En av dem som återvänt till sitt hem är Maria Ines Silverio, men sina ägodelar förvarar hon i plastpåsar – om floden stiger igen. Hennes bostadslån löper på 30 år och hon har inte råd att flytta.

– När vi köpte huset var inte det här ett översvämningsområde. Nu är det det och floden kommer att stiga mer och mer, säger hon till nyhetsbyrån.

Ekolog: Vakna upp!

Enligt miljöexperter kan det enda alternativet för vissa städer i delstaten vara att flytta hela stadsdelar.

– Vi måste flytta stadsinfrastrukturen bort från högriskmiljöer och ge plats till floderna så att de inte längre påverkar städerna med sådan magnitud. Vi kan inte gå emot naturen. Vi måste vakna upp, för den här kraften säger att vi måste anpassa oss och respektera naturen, säger ekologen Marcelo Dutra, professor vid Federala universitetet i Rio Grande, till Reuters.