Kurs i konsten att fånga jättegetingar

TT-Reuters

Publicerad 2021-08-22

För första gången i år har ett bo som tillhör de asiatiska jättebålgetingarna hittats i den amerikanska delstaten Washington.

Nu ska myndigheterna försöka utrota arten.

Jättebålgetingen, den största getingarten i världen, kan bli upp till fem centimeter lång. Den ger sig på bin och andra getingar och ses därför som ett hot mot det lokala jordbruket.

– Varje gång en främmande art flyttar in kan konsekvenserna bli oöverskådliga, säger Sven Spichiger, entomolog vid Washingtons jordbruksmyndighet.

Dagen innan getingboet hittades arrangerade myndigheterna i Washington och Oregon en snabbkurs för sina medarbetare för att lära dem att spåra och utrota den invasiva arten.

Medarbetarna utrustades med skyddsoveraller, svarta stövlar och blå handskar. De fick öva på att identifiera bålgetingarna och förstöra deras bon.

Tusentals fällor med apelsinjuice placeras på träd längs bålgetingarnas vanliga flygvägar. När man sedan fångat en geting, förses den med en radiosändare som kan leda getingjägarna till boet.

Där kan drottningen och de andra getingarna dödas, förhoppningsvis innan de hunnit fortplanta sig.

När ett bo väl lokaliserats i ett träd, plastas trädet in. Därefter slår man med en påk i stammen så att getingarna kommer ut. Insekterna kan då effektivt dödas i mellanrummet mellan trädet och plasten.