Statskupp i Guinea – rapporter om att presidenten har gripits

Publicerad 2021-09-05

En misstänkt statskupp pågår i Guineas huvudstad Conakry.

Skottlossning mellan regeringsstyrkor och en utbrytande enhet inom militären har pågått under söndagen.

Landets president har gripits, enligt flera lokala medier.

– Vi har tagit över, säger soldater i en tv-sändning.

Tung skottlossning har kunnat höras i flera timmar under söndagsmorgonen i Guineas huvudstad Conakry, rapporterar Reuters.

Flera lokala medier skriver att presidenten Alpha Condé har gripits. I en video som AFP tagit del av via en källa inom militären syns hur presidenten grips av upprorsmännen.

Det ska vara en elitstyrka inom landets armé ledd som ligger bakom attacken, som leds av den före detta främlingslegionären Mamady Doumbouya.

Talade på nationell tv: ”Vi har tagit över”

I ett kort uttalande i landets statliga tv-kanal säger Mamady Doumbouya tillsammans med ett antal beväpnade soldater klädda i landets flagga att de tagit presidenten och upplöst regeringen och landets konstitution, skriver The New York Times.

Soldaterna säger att en ny övergångsregering kommer att bildas och att mer information kommer senare.

Videos som sprids på sociala medier visar hur boende i staden firar på gatorna tillsammans med militärfordon.

På bilder och filmer från Guineas huvudstad Conakry syns militärfordon på gatorna under söndagen. Det rapporteras om skottlossning.

Försvarsministern: Slagit tillbaka angriparna

Samtidigt som kuppmakarna påstår att de tagit över säger landets försvarsminister i ett uttalande att oroligheterna har slagits ned.

”Presidentens vakter, stödda av landets försvar och säkerhetsstyrkor har hanterat hotet och slagit tillbaka den angripande gruppen”, sa försvarsministern enligt Reuters.

Flera tungt tungt beväpnade soldater har under dagen setts patrullera på gatorna i Conakrys regeringskvarter. De ska ha spärrat av flera vägar och den bro som leder till stadens regeringskvarter.

I videos som sprids på sociala medier hörs hur hundratals skott avlossas på flera håll centralt i staden och minst två personer ska vara skadade enligt vittnen till Reuters.

Skärmdump från en video som visar Guineas president Alpha Conde sittandespå en soffa på en okänd plats. Filmen spreds i sociala medier under söndagen, men dess ursprung är oklart.

Kontroversiellt omval

Alpha Condé vann Guineas senaste presidentvalet förra hösten och inledde därefter en kontroversiell tredje mandatperiod. Det efter att han ändrat konstitutionen för att möjligöra sitt eget omval en tredje gång. Presidentvalet ledde då till våldsamma protester där minst 20 personer dog.

Följ ämnen i artikeln