Assange: Så kan åklagaren gå vidare

Anja Haglund/TT

Publicerad 2019-05-13

Förundersökningen mot Julian Assange återupptas. Vad händer nu?

Rättsexperten Sven-Erik Alhem ger svar på fem knäckfrågor.

Vad blir åklagarens första åtgärd?

– Att kontrollera om det är realistiskt att bedriva förundersökningen på ett framgångsrikt sätt. Det vill säga att man kan nå fram till ett beslut i åtalsfrågan före det att fallet preskriberas i augusti 2020, säger Sven-Erik Alhem, som är före detta överåklagare.

Nya förhör kommer att hållas och åklagaren kommer inom kort åter att begära Julian Assange häktad i sin frånvaro. Sverige kommer även att ställa ut en ny europeisk arresteringsorder där man begär honom utlämnad.

Vad har förändrats sedan maj 2017 då förundersökningen lades ner?

Beslutet att lägga ned förundersökningen berodde inte på bevissvårigheter, utan på formalia som gjorde att det inte gick att föra utredningen vidare. Bland annat kunde åklagaren inte formellt delge Assange misstanke om brott så länge han satt på Ecuadors ambassad.

– Då tänkte man väl att det skulle vara en pågående situation. Man förutsåg inte att fiendskap skulle uppkomma mellan Assange och ambassaden, utan utgick från att han skulle sitta där fram till att preskriptionen hade inträffat, säger Alhem.

Vem har förtur att få Assange utlämnad – Sverige eller USA?

Om Julian Assange ska ställas inför rätta i Sverige måste han utlämnas hit. USA, där han misstänks för förberedelse till dataintrång, har dock också begärt honom utlämnad. Men Alhem tror att Storbritannien kan ha ett intresse av att lämna över honom till Sverige.

– Dels känner man kanske en viss skuld i det som inträffat, att man inte såg till att han kunde överföras till Sverige direkt (i maj 2012). Dels tror jag att de känner det diplomatiskt betydligt värre att lämna över honom till USA faktiskt. Det kan tala för att de skulle vara medgörliga.

Fallet preskriberas om 15 månader. Hinner åklagaren väcka åtal innan dess?

Preskriptionen bryts om åklagaren hinner väcka åtal innan preskriptionstiden går ut.

– Det finns absolut en möjlighet att åklagaren hinner. Men det finns också en mängd komplikationer i sammanhanget. Det har gjorts tabbar även i Sverige tidigare och det är viktigt att det nu verkligen blir ett bra beslut. Det får inte rämna som ett korthus. Så det finns mycket psykologi i detta också – bortsett från den viktiga juridiken, som är att åklagaren på objektiva grunder måste kunna förutse en fällande dom.

Kan Julian Assange utlämnas till Sverige innan han avtjänat sitt brittiska straff?

Nyligen dömdes Assange till 50 veckors fängelse i Storbritannien för att ha brutit mot borgen, i samband med att han 2012 flydde in på Ecuadors ambassad i London.

– Det är en förhandlingssituation mellan England och Sverige. Det är på hög diplomatisk nivå och förutsätter någon form av specialarrangemang.

Enligt uppgift från brittiska myndigheter kommer Julian Assange bara att behöva sitta av 25 veckor.

– Det blir någon form av villkorlig frigivning eller ett nedsättande av straffet. Då finns det tid kvar. Man kan också bedriva viss form av förundersökning med honom kvar i England, det är fullt möjligt.

Följ ämnen i artikeln