Förslag: Stoppa icke-nödvändiga resor till EU

Uppdaterad 2023-01-12 | Publicerad 2020-03-16

Efter flera enskilda EU-länders försök att begränsa resandet på grund av coronaviruset föreslår EU liknande restriktioner. Icke-nödvändiga resor till unionen bör stoppas i en månads tid, föreslår EU-kommissionens ordförande.

– Jag föreslår för stats- och regeringscheferna att vi inför ett tillfälligt inreseförbud för icke nödvändigt resande till EU. De här inskränkningarna bör gälla i 30 dagar och kan förlängas vid behov, säger Ursula von Der Leyen i ett videomeddelande på Twitter.

I meddelandet framhåller hon hur viktigt det är att de europeiska ländernas åtgärder mot coronaviruset koordineras. Endast då är de effektiva.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

I förslaget till restriktioner finns flera undantag, bland annat för diplomater och sjukvårdspersonal. Det skapas också så kallade prioriterade snabbspår för varutransporter.

– Varför? Jo, därför att flödet av varor till EU måste fortsätta för att säkra tillgången av viktiga varor som medicin och mat, men också olika komponenter som europeiska företag behöver, säger von der Leyen.

Hon meddelade också att det förs samtal om att ge samtliga medlemsländer tillgång till ett särskilt ekonomiskt stöd.

PODD Coronaviruset är en pandemi – vad händer nu?

I dagens avsnitt pratar vi om hur coronaviruset blivit en pandemi och hur länge det kan pågå. Gäst är Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen