Volontärer ska förebygga övergrepp i Malmö

Publicerad 2020-03-04

Lisen Andréasson Florman.

Mer säkerhet nattetid – det hoppas organisationen Nattskiftet kunna tillföra när de nu startar upp sin verksamhet i Malmö. 

– Genom volontärer som nattvandrar på Malmös klubbar och evenemang vill vi stärka tryggheten på kvällarna, säger grundaren Lisen Andréasson Florman.

Idén med den ideella organisationen Nattskiftet kom till då vännerna Lisen Andréasson Florman och Jakob Grandin hade egna tuffa erfarenheter från Stockholms nattliv. 

Lisen, som har en gedigen bakgrund med att skapa evenemang, blev utsatt för en våldtäkt på väg hem från krogen. Jakob, som jobbade med Stockholmsklubben Trädgården, ville ta ansvar för nattklubbens närområde. 

2014 startade de tillsammans Nattskiftet, ett projekt med fokus på att förebygga våld och sexuella övergrepp i Stockholms nattliv.

Malmö tredje staden

Idag verkar Nattskiftet i Stockholm och Norrköping, men nu har projektet även kommit till Malmö och är under uppstart. 

Lisen berättar att flera städer har hört av sig som vill vara en del av Nattskiftet, men att Malmö är den bästa tänkbara expansionen för organisationen just nu. 

Stärka trygghetskulturen

– Vi vill stärka trygghetskulturen i Malmö och vi svarar upp på ett rop vi hör från Malmöiterna. Vi hör många som är trötta både på våld och övergrepp, men även på negativa skriverier om staden. 

– Malmö har en stark kultur av omtanke och medmänsklighet som Nattskiftet kommer trivas i, säger hon. 

Genom volontärer som nattvandrar på Malmös klubbar och evenemang vill man stärka Malmös trygghet på kvällarna. I nuläget vet man inte hur många personer det kommer handla om, men minst 20 nya volontärer kommer att utbildas. 

– Hur många som kommer vara ute varje helg kommer planeras i samverkan med partners och arrangörers efterfrågan av deras närvaro. Vi vill självklart vara på så många klubbar och festivaler som möjligt. Vi börjar med några, vilka de blir får vi snart se, säger Lisen.

Folkets park och Möllan

När det kommer till vilka områden som Nattskiftet kommer fokusera på i Malmö, berättar Lisen att fokus först och främst ligger på att ha en öppen dialog med olika arrangörer och inte på specifika områden. Dock finns det några platser som är extra intressanta. 

– Vi ser ett prioriterat område kring Folkets park och Möllan, både utifrån ett intresse från arrangörer, men också ur ett trygghetsskapande perspektiv och behov. 

– I vår kommer vi ha en samverkansträff, då bjuder vi in arrangörer av klubbar och festivaler, staden, och andra relevanta aktörer. Vi uppmanar också klubbar och arrangörer att höra av sig till oss nu innan festivalsommaren sätter igång så att vi hinner rekrytera och planera ordentligt.

Tre ben

Nattskiftet står på tre ben:

  • organiserad nattvandring,
  • utbildning och
  • opinionsbildning

Nattskiftet dyker med andra ord inte bara upp på ett torg eller i en stad och nattvandrar. Allt sker alltid i genomtänkt samverkan med en eller flera arrangörer.

– Detta stärker våra volontärers trygghet, och upprättar en länk till säkerhetsarbetet på plats. Ibland kontaktar arrangörer oss, ibland gör vi en analys och som visar hur vi kan förbättra eventet tillsammans med dem till nästa gång.

Polisen är med

Nattskiftet har många samarbetspartners, bland annat Polisen. Den samverkan går mest ut på att utbilda volontärerna.

– Vårt primära samarbete med polisen är genom Nattkompis-utbildningen. Polisen kommer då till våra utbildningar och berättar om civilpersoners rättigheter och skyldigheter, samt delar hur deras arbete är upplagt en helgkväll. 

– Men polisen har också närvaro på större evenemang och där har vi en dialog, informationsutbyte om rutiner och eventuella farhågor säger Lisen.

Formas för Malmö

Leotrina Koqani är projektledare för Nattskiftet i Malmö och blev först introducerad för Nattskiftet när hon jobbade i Stockholm som varumärkesutvecklare. Hon ville bidra mer till samhället och blev tipsad om att bli nattkompis. Idag är hon glad att Nattskiftet äntligen startat upp i Malmö. 

– Vi behöver ta till alla medel vi kan för att bidra till den trygghetskultur som Malmö och Sverige förtjänar, att starta Nattskiftet i Malmö och samla kraft tillsammans med andra aktörer här nere i Skåne är ett steg i rätt riktning, säger hon. 

Hur tror ni att Nattskiftet i Malmö kommer skilja sig jämfört med Stockholm och Norrköping där ni är verksamma idag?

– Arbetssättet formas just nu i Malmö och vi etablerar en relation med staden, myndigheter och näringsliv. Vår förhoppning är det är många som vill skapa trygghet tillsammans med oss. 

– Vi ser framför oss nattkompisar som rör sig i, utanför, och runt många klubbar och event. Nattkompisar ska helt enkelt vara “trygghetsbryggan” för besökare när de rör sig mellan ställen, säger Lisen.