Ljuv musik för sångsvanar – ökar i antal

Daniel Kihlström/TT

Publicerad 2020-02-23

Sångsvanarna blir allt fler i Sverige. Arkivbild.

Normalt sett ska många av dem flyga mot varmare bredgrader, men rekordmånga sångsvanar har stannat i Sverige denna vinter.

– Jag räknar med att det är över 18 000 övervintrade sångsvanar, säger forskaren Leif Nilsson.

Hela inventeringen är inte sammanställd ännu, men oavsett når antalet övervintrande sångsvanar en svensk rekordnivå.

– Vid förra inventeringen 2015 sågs 11 600 sångsvanar i Sverige. Nu har 17 200 rapporterats in, men jag räknar med att antalet ligger över 18 000 sångsvanar när vi räknat in de sista områdena, säger Leif Nilsson, forskare på biologiska institutionen vid Lunds universitet.

För fem år sedan noterades det runt 138 000 sångsvanar på hela fastlandseuropa, men årets internationella inventering är inte sammanställd.

– Vi kan ännu inte säga om det är en fortsatt ökning av sångsvanar i vår del av världen eller om det är en effekt av att vi har haft den mildaste januarimånaden sedan vi började mäta (1995), säger Leif Nilsson.

I ett historiskt perspektiv är årets höga siffra i Sverige mycket anmärkningsvärd. På 1920-talet fanns blott runt 20 häckande par i hela landet på grund av att fågeln blivit utsatt för hård jakt under en lång tid.

– Den stora ökningen skedde från 1970-talet och framåt. Vi räknade med att det fanns 5 400 häckande par i Sverige för ungefär tio år sedan. Hur många det är nu vågar jag inte säga, men det har ju ökat, säger Leif Nilsson.

De allra flesta sångsvanar har rapporterats in i de södra delarna av landet, men det har även setts flockar i Jämtland och även rapporter om sångsvanfamiljer i Lappland.