Stress kan orsaka grått hår – hos möss

Uppdaterad 2020-01-28 | Publicerad 2020-01-27

Det finns många teorier om stress gör oss gråhåriga eller inte.

Enligt en ny studie kan det verkligen vara så – i alla fall hos möss.

Efter två till tre veckor blev delar av mössens päls ljusgrå, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Forskare vid Harvard har kunnat visa hur stress kan leda till grått hår hos möss. Det visar en studie som publicerats i tidskriften Nature, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

I laboratoriet har de utsatt svarthåriga möss för akut stress genom att i flera avancerade experiment spruta in ett ämne som framkallade en svidande smärta hos mössen. Efter två-tre veckor ändrade delar av mössens päls färg, och blev ljusgrå.

Forskarna menar att detta orsakas genom att stressituationen aktiverar det sympatiska nervsystemet som skickar ut ett slags stresshormon, noradrenalin. Hormonet skickar sedan signaler till de stamceller som bidrar till hårets färg, och de färgbildande cellerna i hårsäckarna förstörs.

– Det är ju intressant ur det här perspektivet att man har haft hypotesen om att stress kan göra håret grått. Artikeln har inte bara studerat det här fenomenet hos djur, utan den har benat ut hela orsakskedjan, säger Elvar Theodorsson, professor i neurokemi vid Linköpings universitet, till Ekot.

”Uppenbart när människor utsätts för akut stress”

Studien svarar inte på om människor kan påverkas på samma sätt. Forskarna menar däremot att detta öppnar upp för framtida forskning för att ta reda på hur människors påverkan på stress ser ut, och hur man eventuellt skulle kunna förhindra de negativa effekterna av stress.

– Det är ju uppenbart att när människor utsätts för en akut stressituation, så leder det till kraftig påverkan både på kropp och själ. Kan man då med läkemedel minska de effekter på nervsystemet som händelsen har, sätter inte den här mekanismen igång, säger Elvar Theodorsson till Ekot.

ANNONS