Blodig militärinsats krävde 90 liv i Sudan

TT TT-Reuters

Publicerad 2019-07-27

Den 3 juni dödade sudanesisk milis ett stort antal människor i samband med ett ingripande utanför militärhögkvarteret i huvudstaden Khartum. Bilden är tagen i maj i år.

Nära 90 människor dödades när en ökänd sudanesisk milis brutalt upplöste en fredlig protest huvudstaden Khartum i början av juni, uppger chefen för den utredning som gjorts av händelsen.

Cirka 170 personer skadades.

Massakern den 3 juni inträffade utanför militärhögkvarteret i Khartum. Utöver dödsskjutningarna finns vittnesmål om gruppvåldtäkter mot kvinnliga demonstranter, uppgifter som människorättsorganisationer bedömt som trovärdiga.

Fath al-Rahman Said, chef för den utredningskommitté som tillsatts av den allmänna åklagaren, säger nu att tre officerare brutit mot de order som utfärdats genom att sätta in den ökända RSF-milisen mot de sittstrejkande demonstranterna.

RSF-milisen har sitt ursprung i den fruktade Janjawidmilisen i krigets Darfur.

Många skottskadade

Minst 17 av dem som dödades befann sig i området som ockuperades av demonstranter och 48 av dem som skadades hade träffats av skott, enligt Fath al-Rahman Said.

Han säger att 87 personer dödades och 168 skadades.

Tidigare har militärjuntan sagt att 61 personer miste livet när den fredliga sittstrejken upplöstes, medan oppositionen angivit 127 dödade och 400 skadade.

Kan ge dödsstraff

Åtta officierare har anklagats för brott mot de mänskliga rättigheterna, något som kan ge dödsstraff eller livstids fängelse i Sudan.

Sudan har styrts av militärjuntan sedan april, då president Omar al-Bashir tvingades bort efter massiva folkliga protester.

Efter medling från Etiopien och Afrikanska Unionen kom parterna den 5 juli överens om att landet ska styras av ett övergångsråd i drygt tre år, bestående av militära och civila representanter.