Kokain och ketamin i brittiska räkor

TT-AFP

Publicerad 2019-05-01

När brittiska forskare undersökte prover av räkor som fiskats upp ur olika vattendrag i ett brittiskt landsbygdsområde fann de att varenda räka hade spår av kokain i sig. I en stor del av räkorna fanns det ketamin.

Proverna togs från 15 olika sötvattendrag på landsbygden i grevskapet Suffolk i östra England. Studien utfördes av forskare vid King's College i London och University of Suffolk och den publiceras i den vetenskapliga tidskriften Environment International.

– Huruvida förekomsten av kokain i vattenlevande djur är en fråga för Suffolk eller något som förekommer på bredare front i Storbritannien och utomlands kräver vidare forskning, säger Nic Bury från University of Suffolk.

I räkorna fann man också spår av bekämpningsmedel och läkemedel.

Forskningsledaren Thomas Miller från King's College säger att koncentrationen av narkotika i räkorna var låg, men att den likväl kan utgöra en risk för djurlivet.

Tidigare har andra studier funnit att fiskar i urbana vattendrag, som i floden Themsen i London, får i sig stora mängder illegal narkotika. Att räkor långt ute på landsbygden också testar positivt är desto mer förvånande, konstaterar forskarna bakom räkstudien.