Zelenskyj mot storseger i Ukraina

avTT

1 av 4 | Foto: Vadim Ghirda/AP/TT
Komikern och skådespelaren Volodymyr Zelenskyj ser ut att vinna Ukrainas presidentval

Utmanaren Volodymyr Zelenskyj går mot en jordskredsseger i det ukrainska presidentvalet.

Enligt en vallokalsundersökning får tv-komikern över 70 procent av rösterna i den avgörande omgången där han står mot den sittande ledaren Petro Porosjenko.

Vallokalsundersökningen följer opinionsmätningarna som gjordes inför presidentvalets andra omgång. Närmare 73 procent av väljare som tillfrågats vid vallokalerna uppgav att de skulle rösta på Volodymyr Zelenskyj.

Ett luddigt partiprogram och systematiskt duckande av journalisternas frågor till trots har tv-komikern – som spelat Ukrainas president i en tv-serie – haft vinden i ryggen inför söndagens presidentval.

Utanför en vallokal i huvudstaden Kiev på söndagen berättade 81-åriga Galyna för AFP att hon röstat på Zelenskyj.

– För att jag är emot Porosjenko, sade pensionären, som inte ville uppge sitt efternamn.

"Röstar på rollfigur"

Upptakten till valet har kantats av smutskastning från båda kandidater. I ett försök att vända den dystra opinionen har Petro Porosjenko lovat nya reformer mot den omfattande korruptionen, samtidigt som han kallar Volodymyr Zelenskyj, som gjort sig känd i Ukraina som komiker och skådespelare, för en oseriös pajas med luddiga politiska ambitioner.

Viktoriya Olomutska i Kiev tror att många röstar på Vasyl Goloborodko, som är Zelenskyjs rollfigur i den populära tv-serien "Folkets tjänare". Zelenskyj spelar där en lärare som blir president.

– Folk har blivit galna, säger den 39-åriga Porosjenkoanhängaren som anser att många sätter sitt hopp till en "påhittad karaktär".

Kritik har också kommit från journalistkåren, som under veckan publicerade ett öppet brev till Volodymyr Zelenskyj där de anklagar honom för att aldrig ställa upp på intervjuer, skriver brittiska the Guardian.

Problem väntar vinnaren

Den kandidat som går vinnande ur valet greppar rodret i ett land med stora geopolitiska och ekonomiska utmaningar. Ett långdraget krig mellan proryska separatister och den ukrainska armén pågår i landets östra delar, och ekonomin är kraftigt tilltufsad av omfattande korruption och skyhöga försvarsutgifter.

Rättad: I en tidigare version angavs felaktig nationalitet på Ihor Kolomojskyj i faktarutan.