Matchningar och utbildningar ska lösa arbetslöshet

Publicerad 2020-04-08

Region Skåne presenterade på onsdagen flera åtgärder för att möta arbetslösheten.

Skånes redan höga arbetslöshet stiger på grund av coronakrisen.

För att få fler i arbete satsar Region Skåne på matchningar och digitala utbildningar.

– Vi ligger redan sist i klassen, säger Ulrika Geeraedts, utvecklingsdirektör hos regionen.

Coronaviruset har medfört kraftiga ekonomiska effekter på det skånska näringslivet. Region Skåne beskriver det som en kritisk situation för företagarna.

– De varsel och permitteringar vi ser nu känner vi igen från 1990-talskrisen och finanskrisen. Men de sker snabbare, det är mer drastiskt och vi ser en ökning av konkurser som vi inte har sett på länge, berättade Ulrika Geeraedts, utvecklingsdirektör, på Region Skånes pressträff på onsdagsförmiddagen.

För att bistå näringslivet i den pågående krisen har Region Skåne nu infört en rad åtgärder för att komplettera de nationella insatser som sker.

De fyra stora åtgärder som regionen valt att införa är företagsakuten, resursfördelning, utbildningsakuten samt att de förstärkt företagspartnern Almi.

Inspirerade av företagsintiativ

Företagsakuten är rådgivning där regionen vill se till att de stödpaket som lanserats av regeringen når ut till företagen så fort som möjligt.

– Det är det första steget att få hjälp, säger Ulrika Geeraedts.

Det som går under namnet resursfördelning är en matchningssida där företag som permitterat eller varslat personal kopplas ihop med företag som söker personal. Efter att företagare gjort egna initiativ lanserade Region Skåne själva tjänsten i tisdags.

– Det är klart att vi ser att det här är jättebra initiativ som vi vill se fler av. Därför har vi öppnat den här plattformen. Vi öppnade den i går och har redan fått in företag som letar efter kompetens och företag som varslat eller permitterat.

Ulrika Geeraedts.

”Sist i klassen”

Då Arbetsförmedlingen vänder sig till personer som redan blivit uppsagda har Region Skåne, i samråd med Arbetsförmedlingen, startat upp sajten för att kunna kliva in tidigare i processen och erbjuda även de som varslats nya jobb.

En viktig faktor till att regionen nu arbetar med matchning är också att Skåne har högst arbetslöshet i landet. I mars låg den på 9,7 procent och de senaste veckorna har klart fler än ifjol anmält sig som arbetslösa.

– Vi ligger redan sist i klassen. Det gjorde vi redan när vi var i en högkonjunktur. Så vi har stora utmaningar i att öka förvärvsfrekvensen i Skåne. När den här krisen nu slår till så slår den riktigt, riktigt hårt. Då måste vi hitta alla möjliga lösningar.

I tisdags lanserades även utbildningsakuten, där regionen sammanställt webbutbildningar inom bristyrken för personer som står utan arbete, efter att till exempelvis ha blivit varslade eller permitterade.

Samlar digitala utbudet

– Vi har pratat med alla aktörerna och sagt att vi vill samla er alla på en sida. Nu vill vi ha de som gör digitala utbildningar på högskolenivå, folkhögskolenivå och gymnasienivå. Vi försöker samla det digitala utbudet på ett ställe för att man ska se vad det finns.

Personer som vänder sig till utbildningsakuten kan således få en överblicksbild av tillgängliga webbutbildningar inom bristyrken men ansöker till utbildningarna på skolorna precis som vanligt.

– Just nu känner vi att det sitter massa människor hemma som är varslade och permitterade, som är väldigt osäkra på sin framtid. Låt oss se vad vi kan göra för den gruppen just nu.

Den sista åtgärden handlar om Almi, där Region Skåne är delägare, som ger företagslån. Efter att ha fått ett större bidrag från staten väljer regionen att skjuta till personal för att pengarna ska nå ut så fort som möjligt.