Klubb Karantän håller livemusiken vid liv i coronatider

Uppdaterad 2020-04-07 | Publicerad 2020-04-06

Spelställen håller stängt och publiken stannar inne – men the show must go on. Iallafall om eventvirtuoserna på SoundLevel i Uppsala får bestämma. De vill fortsätta underhålla och sprida musikglädje – utan smittspridning. Det gör de via den digitala musikscenen Klubb Karantän.
– Publiken kan avnjuta gigget från vardagsrummet utan att resa i onödan, säger Karolina Parsby, en av initiativtagarna.

Klubb Karantän vill fortsätta underhålla och sprida musikglädje – utan smittspridning.

Den levande musiken får inte dö i sviterna av isolering och karantän. Det är tanken bakom Uppsalas nya scen för livemusik, Klubb Karantän. Precis som på en vanlig livespelning får publiken dela samma musikupplevelse i stunden – fast inte analogt, utan via en länk på datorn.
– Alla ställen stänger ner och band som har förberett sina spelningar och repat länge får plötsligt inga gig. Så vi bestämde oss för att bygga upp en scen på vårt lager och lade ut lite trådar till några band. Det exploderade nästan med band som hörde av sig och ville spela, säger Karolina Parsby, ljus- och scentekniker som har varit med och drivit SoundLevel i tio år.

Tittare från hela världen

Konserterna livestreamas via Twitch, en webbplats för direktsänd videoströmning. Sändningarna går på den svenska huvudsidan och man kan också se dem via en länk som Klubb Karantän delar på sina sociala medier.
– Vi har fått väldigt positiv respons, säger Karolina Parsby. För bandens del är det kul att de får utföra sitt gig och får göra det på en riktig, proffsig scen med bildtekniker, ljud och ljus och bra utrustning. För publikens del kan de avnjuta gigget från vardagsrummet utan att resa i onödan. Vi har haft tittare från alla möjliga delar av världen.

Karolina Parsby

”Avbokningarna forsar in”

Klubb Karantän är knappast något superlukrativt projekt. Karolina Parsby berättar att ljud- och ljusteknikerna vid SoundLevel snarare ser det som ett tillfälle att lära sig nya saker om streamingteknik, bildteknik och en chans att göra något för Uppsalas band och musikälskare.
– Kalendern gapar ändå tom. För vår bransch började jobben ställas in redan innan gränsen på 500 personer sattes och avbokningarna har bara fortsatt att forsa in. Vi har inställda grejer fram till maj och ville göra någonting bra och kul. Och hålla vår praktikant sysselsatt, haha.

Klubb Karantän ger symboliska pengar då publiken får möjlighet att frivilligt swisha till ett nummer som läggs ut.
— Det roligaste och viktigaste är att vi får köra livemusik och erbjuda banden någonting roligt nu under karantän.