Öresundspendlare oroliga inför eventuellt pendelkaos

Publicerad 2023-05-14

Om inte facket och tågföretagen kommer överrens drar tågstrejken igång på måndag.

Bryter strejken ut, kommer inga Öresundståg köra över bron enligt Skånetrafiken.

– Jag kommer inte kunna ta mig hem, säger pendlaren Evelina Östberg, 26.

Om fackförbundet Seko och Almega Tågföretagen inte har en överenskommelse innan måndag klockan 15 börjar tågstrejken.

I dess första steg drabbas främst södra Sverige då lokförare på Öresundstågen går ut i strejk.

Skånetrafiken har tidigare meddelat att inga Öresundståg kommer köra över bron vid en eventuell strejk, något som kan komma att drabba många människor som pendlar över sundet.

Evelina Östberg, 26, jobbar som kock i Köpenhamn och pendlar från Malmö.

”Jag får ta bilen”

Evelina Östberg, 26, pendlar över sundet varje arbetsdag. Hon arbetar som kock i Köpenhamn och måste ta sig över till Danmark med tåg från Malmö.

– Ibland är det lite banarbete men oftast funkar det bra att åka över, säger Evelina.

Om strejken skulle träda i kraft, kan det bli både omständigt och dyrt för Evelina.

– Jag börjar klockan elva på måndag. Det blir ju att åka till jobbet och inte veta om man kommer hem eller inte, säger Evelina.

För säkerhets skull har hon tänkt att boka en bussbiljett hem. Skulle strejken hålla i sig får hon kika på andra alternativ.

– Jag får ta bilen över, vilket kostar en del. Man ska ju få ersättning för de tre första dagarna. Men bara en dag med bilen kostar ju som tre dagar på pendelkortet, säger Evelina.

Chans till ersättning

Enligt Skånetrafikens ersättningsregler måste de informera tre dagar i förväg. Det innebär att det går att få ersättning de tre första dagarna vid en eventuell strejk.

– Om inte vi har någon ersättningstrafik över bron, då har man rätt att ta bilen eller taxi. Då har man rätt till taxiersättning eller milersättning till en viss summa, det gäller de tre första dagarna, säger Soheil Alvandi, operativledare på Skånetrafiken.

Malmö central.

Alternativa vägar över sundet

Det är inte bara Evelina som tittat på alternativa sätt att ta sig över bron. När Seko varslade om strejk och Skånetrafiken meddelade att tågen över bron ställs in, syntes en ökning i antal bokade bussbiljetter.

Flixbus, som är ett av de bolag som kör buss över Öresundsbron skriver i mejl att trycket på bussbiljetter har ökat. ”Vi kan se att antalet bokningar har ökat markant”, skriver Flixbus.

Ett annat alternativ för den som vill ta sig över till Danmark är att färjan över från Helsingborg till Helsingör.

Helsingborg går att nå med både Öresundståg och Pågatåg. I vilken omfattning Öresundstågen kommer gå till Helsingborg vid en eventuell strejk är oklart.

I strejkens tredje steg, som skulle kunna träda i kraft den 18 maj, tas även lokförare på Pågatågen ut i strejk.

SJ kör även ett par avgångar över Öresundsbron. Men de varnar för att det kan uppstå störningar på bland annat den tåglinje som trafikerar bron.

Bilen istället för tåget

Om man bestämmer sig för att ta en taxi över sundet kan det kosta en bra slant mer än att åka tåget. En resa från centrala Malmö till Kastrup kostar runt 800–900 kronor med taxi.

I olika pendlingsgrupper på Facebook söker nu pendlare folk att samåka med. För Evelina Östberg är det inte lätt att få ihop någon samåkning.

– Jag arbetar som kock och det blir väldigt svårt att få ihop det med mina arbetstider. Sen kan jag inte direkt jobba hemma heller, säger Evelina.