Putins hårda krav på försvarsminister Sjojgu

Publicerad 2023-09-25

President Putin har hårt ställda krav på sin försvarsminister.

På en månad ska Sergej Sjojgu ”styra upp situationen” vid fronten, enligt tankesmedjan ISW:

”Presidenten förväntar sig ett fullständigt upphörande av den ukrainska offensiven”.

Putin ger försvarsminister Sjojgu till början av oktober på sig att lösa situationen vid fronten. President Putin vill även att Ryssland tar initiativet och tar fram konkreta planer på att ta över en större ukrainsk stad. Det uppger en källa nära Kreml som den amerikanska tankesmedjan Institute for the study of war hänvisar till.

Om påståendena stämmer menar ISW att den ryska militärledningen kan komma att lansera ”kompromisslösa motattacker” för att stoppa den ukrainska motoffensiven. Trots att dessa kan komma till ett högt pris för den ryska militära kapaciteten. Tankesmedjan hänvisar bland annat till tidigare kostsamma offensiver som genomförts för att tillgodose president Putin.

Putin och Sjojgu.

Krav på framgångar

Förutom att stoppa den ukrainska offensiven skriver källan att det förts fram krav på att utveckla en plan för att ta över en större stad i Ukraina.

”Till exempel Cherson, Odessa, Kharkiv eller Dnipro”, skriver källan.

Försvarsminister Sjojgu ska ha accepterat både kravet på att ta fram planerna för att ta över en stad samt att lösa situationen vid fronten.

”Presidenten förväntar sig ett fullständigt upphörande av den ukrainska offensiven”, skriver källan.

Vidare skriver ISW att Rysslands beslut att försöka hålla mark kan ha politiskt strategiska mål, snarare än militära.

”Putin kan ha beordrat den ryska militären att hålla alla initiala defensiva positioner. Detta för att skapa en illusion av att den ukrainska motoffensiven inte har uppnått några taktiska eller operativa effekter, trots det betydande stödet från väst”, skriver ISW.

Ukrainska soldater i närheten av Kreminna i juni.

Kritiserats tidigare

Försvarsminister Sergej Sjojgu har tidigare kritiserats från flera håll, bland annat från den ryska duman. I samband med Wagnergruppens uppror pekades han även ut av gruppens dåvarande ledare Jevgenij Prigozjin.

”Wagners Befälhavarråd har fattat ett beslut. Ondskan som kommer från den militära ledningen i landet måste stoppas” sa Prigozjin under upproret.

Sjojgu anklagades även för att ha planerat att förstöra Wagnergruppen. Försvarsministern ska bland annat ha signerat en order som krävde att alla ryska ”frivilligkårer” var tvungna att skriva under kontrakt med det ryska försvarsministeriet, något Prigozjin vägrade att skriva under.