Nobels fredspris 2023 går till Narges Mohammadi

Publicerad 2023-10-06

Årets vinnare av Nobels fredspris är den iranska människorättsaktivisten Narges Mohammadi.

– Jag kommer aldrig att sluta sträva för att demokrati, frihet och jämställdhet ska bli verklighet, säger Mohammadi i ett uttalande från det fruktade Evinfängelset.

Nu kräver FN att fredspristagaren blir fri.

Narges Mohammadi, 51, har gripits 13 gånger, dömts fem gånger och sitter just nu fängslad i det fruktade Evinfängelset i Teheran sedan 2015.

Där ska hon avtjäna ett 31-årigt straff och 154 piskrapp, enligt Irans regim.

Hon får Nobels fredspris 2023 med motiveringen ”för hennes kamp för att främja mänskliga rättigheter och frihet för alla”.

I ett uttalande, som New York Times tagit del av, skriver Narges Mohammadi att hon aldrig kommer att ge upp kampen för demokrati, frihet och jämställdhet.

– Nobels fredspris kommer med all säkerhet bara att göra mig mer uthållig, beslutsam, hoppfull och entusiastisk på den vägen, säger hon bland annat.

”Källa till tröst”

Även Mohammadis familj, som befinner sig i exil i Frankrike, har uttalat sig:

”Även om vi aldrig kan kompenseras för åratal av hennes frånvaro, så är det en källa till tröst i vårt obeskrivliga lidande att Narges ansträngningar för fred hedras”, skriver familjen, som består av maken och människorättsaktivisten Taghi Rahmani och de 16-åriga tvillingarna Ali och Kiana.

Sonen Ali säger till NYT att han var i skolan när pristagaren tillkännagavs.

– Jag kunde inte skrika rakt ut i klassrummet, men jag var så glad. Vi är oroliga för mamma varje dag. Nobelpriset är en signal för henne att fortsätta, och inte ge upp kampen.

Nobelkommitténs ordförande Berit Reiss-Andersen inledde sitt anförande i Oslo med den iranska kvinnorörelsens paroll: ”Kvinna, liv, frihet”.

”Slåss för kvinnor”

Hon sa sedan att mottot är mycket passande för att beskriva Narges Mohammadis arbete och strävan.

– Hon slåss för kvinnor mot systematisk diskriminering och förtryck. Hon stödjer kvinnors kamp för att leva fullvärdiga liv. Denna kamp i Iran har mötts av förföljelse, fängslande, tortyr och till och med död. Hon slåss för yttrandefrihet och självständighet, mot regler som kräver att kvinnor inte ska synas och täcka sina kroppar. Frihetskraven som uttrycks av demonstranterna gäller inte bara kvinnor, utan hela befolkningen.

Berit Reiss-Andersen lyfte även den stora proteströrelse som fick liv efter att kurdiska Mahsa Jina Amini dödades i september 2022 efter ett gripande av Irans moralpolis.

Narges Mohammadi, Nobelpristagare.

Aktiv från fängelset

Narges Mohammadi förespråkade redan på 1990-talet mänskliga rättigheter, bland annat som kolumnist i reformvänliga tidningar, står det på Nobelprisets hemsida.

Hon har också varit involverad i människorättsorganisationen Defenders of Human Rights Center, som grundades av en annan fredspristagare, Shirin Ebadi, och är en av grundarna till Iranian National Peace Council, en sammanslutning av författare, artister, advokater och aktivister som arbetar för mänskliga rättigheter i Iran.

Även under det senaste årets protester har Narges Mohammadi varit aktiv – från Evinfängelset.

– I fängelset har hon organiserat solidaritetshandlingar bland sina medfångar. Fängelsemyndigheterna svarade med att lägga ännu striktare restriktioner på henne, sa Berit Reiss-Andersen.

Smugglade artikel

Exempelvis lyckades Mohammadi smuggla ut en artikel som New York Times publicerade ett år efter att Mahsa Jina Amini dödades.

I den skrev hon bland annat: ”Ju fler av oss de låser in, desto starkare blir vi”.

– Från sin fångenskap har hon bidragit till att protesterna inte har ebbat ut, sa Berit Reiss-Andersen.

Norska TV2 har talat med Narges Mohammadis bror, Hamidreza Mohammadi, som bott i Norge i fem år efter att ha kommit dit som student.

– Det har varit ett väldigt svårt år för alla i Iran. Narges har alltid stått i framkant för aktivism och mänskliga rättigheter, säger han till kanalen.

Han säger också att priset innebär en stor seger, inte bara för Narges Mohammadi, utan för hela Iran.

Malin Nilsson, generalsekreterare för Internationella kvinnoförbundet för fred och frihet i Sverige, kommenterar priset i ett pressmeddelande:

Uppmanar Iran

– Vi är väldigt glada! Det betyder mycket att Nobelkommittén väljer att uppmärksamma Narges Mohammadis modiga kamp för kvinnors grundläggande mänskliga rättigheter. Mohammadi har betalat ett högt pris för sin kamp och det är hon inte ensam om. Vi hoppas att Nobelpriset kommer stärka rörelsen för kvinnors rättigheter i Iran, men även runt om i världen.

– Vi hoppas att Nobelpriset ökar pressen på den iranska regimen att sluta neka sin befolkning den frihet de kräver och har rätt till. Priset uppmanar omvärlden att fortsätta, och stärka, sin press på Irans regim.

Berit Reiss-Andersen sa vid pressträffen att hon hoppas att iranska myndigheter ”tar det rätta beslutet” och släpper Narges Mohammadi fri så att hon kan ta emot priset i december.

Även FN riktar nu samma uppmaning till Iran, skriver nyhetsbyrån AFP.

Totalt hade 351 kandidater nominerats till årets pris, 259 av dem var individer och 92 organisationer.

Pristagaren får förutom medalj och diplom också 11 miljoner kronor.