Tiotusentals skickar nödhjälp till Ukraina

Boel Holm/TT

Publicerad 2023-12-18

Receptfria läkemedel står på listan över vad som kan finnas i paketen med nödhjälp. Arkivbild.

Svenskarna är givmilda och vill stötta Ukraina. Sedan kriget bröt ut har tiotusentals paket med nödhjälp skickats – kostnadsfritt i posten.

En knapp månad efter den ryska invasionen blev Postnord kontaktade av den ukrainska postoperatören Ukrposhta.

– Vi fick en förfrågan om vi kunde vara med och bidra med hjälpsändningar kostnadsfritt. Vi tyckte att det var en självklarhet. När en internationell post hör av sig och ber om hjälp så ställer man upp, säger Henrik Ishihara på Postnords presstjänst.

Ökar till jul

Sedan starten har 93 400 paket skickats, i år har det mattats av något och hittills i år rör det sig om 36 500. De senaste månaderna har det legat på runt 700 paket i månaden.

– Men nu till jul ser vi att det ökar och hittills är vi uppe i ungefär 1 500 paket. Och det är ändå bara halva december så vi räknar med att det blir ännu fler.

De flesta hjälporganisationer betonar att de hellre vill att man skänker pengar än saker, men Postnord får löpande information från Ukrposhta om behoven från hjälporganisationerna.

– Vi har en lista på hemsidan som vi stämmer av med ukrainska posten regelbundet så att den alltid är uppdaterad.

Just nu efterfrågas till exempel varma kläder för vuxna, leksaker för barn och hygienprodukter som tvål, schampo och bindor.

Högst två

Paketen får väga max 20 kilo och man får skicka högst två per tillfälle. På utsidan ska det stå på engelska vad paketet innehåller. De ska lämnas till något av Postnords företagscenter där man talar om att det är nödhjälp till Ukraina.

Henrik Ishihara säger att Postnord inte direkt är förvånade över att så många paket skickats.

– Vi hade ju inte satt i gång med detta om vi inte trodde att svenska folket ville hjälpa till. Så vi är inte förvånade, men vi är jätteglada.

Följ ämnen i artikeln