Åklagaren överklagar Fittjadomen – mobiler undersöks i Tyskland

Publicerad 2018-01-04

Åklagaren kommer att överklaga de friande domarna i Fittjafallet där fem män stod åtalade för inblandning i en misstänkt gruppvåldtäkt

Samtidigt undersöker just nu experter i Tyskland två mobiltelefoner i sökandet efter eventuell film från händelsen.

– Om filmen finns så är den av stort intresse, säger åklagaren Markus Hankkio.

Det var i augusti 2016 som en kvinna anmälde att hon blivit utsatt för en gruppvåldtäkt i Stockholmsförorten Fittja.

Enligt henne ska ett 20-tal män funnits på plats i trappuppgången där övergreppet ska ha skett.

Tre personerna åtalades för grov våldtäkt medan två män åtalades för medhjälp till grov våldtäkt då de ska ha stått och hejat på samt filmat.

Dock hittade polisen aldrig någon film innan fallet gick till åtal och samtliga fem män frikändes helt av tingsrätten i december.

Har skickat mobilerna till Tyskland

Nu meddelar åklagare Markus Hankkio att han kommer att överklaga de friande domarna och att han inväntar svar gällande den eventuella mobilfilmen.

– Jag överklagar förmodligen i morgon, fredag. Jag kommer att begära anstånd med att ange grunder och bevisning eftersom det pågår undersökning av två mobiltelefoner som finns i beslag sedan tidigare, säger han till Metro.

Två telefoner som tillhör två av de fem männen har tagits i beslag och skickades i mellandagarna till Tyskland berättar han för Aftonbladet.

– Man har inte fått koder för att kunna öppna upp telefonerna och polisen har inte heller haft tekniken för att komma åt innehållet. Det har skett en utveckling nu som gör att man kan komma åt innehållet i Tyskland en undersökning pågår där och om filmen finns så är den av stort intresse.

Undersökningen kommer ta omkring fyra veckor enligt Markus Hankkio.

Utredningen har fått massiv kritik

Polisutredningen kring den misstänkta gruppvåldtäkten har mötts av stor kritik då den anses vara bristfällig. Bland annat tog det ett år innan en teknisk undersökning gjordes av trapphuset där våldtäkten ska ha ägt rum.

Utredningen har anmälts till Justitieombudsmannen (JO).

Kvinnans målsägandebiträde, advokat Elisabeth Massi Fritz, säger till Aftonbladet att hon är nöjd med att åklagaren ska överklaga men att även hon kommer att överklaga samt är nöjd med att telefonerna ska undersökas.

Massi Fritz har tidigare beskrivit fallet som det värsta hon jobbat med på 26 år.

”Domen är en skam för vårt rättssystem. Inga förövare ska komma undan en sådan här grym och hänsynslös gruppvåldtäkt”.

Följ ämnen i artikeln