Misstänkte 36-åringen utlämnas till Sverige

Publicerad 2013-08-02

Warszawa/Stockholm. 36-åringen ska utlämnas till Sverige. Det bestämde polsk domstol under fredagen.

Han är sedan tidigare häktad i sin frånvaro misstänkt på sannolika skäl för mordet på den 23-åriga tvåbarnsmamman i Trollhättan.

Distriktsdomstolen i Warszawa fann inga skäl att inte utlämna den mordmisstänkte 36-åringen. Det berättade domaren då beslutet offentliggjordes strax innan klockan tolv på fredagen.

– Mannen är inte polsk medborgare, bor inte i landet och är inte heller asylsökande. Det finns ingen misstanke om kränkning av mänskliga rättigheter i hemlandet och brottet begicks inte i Polen, sade domaren Maciej Goszczynski.

36-åringen var på plats i rättssalen tillsammans med en tolk. När domaren frågade om han förstod innebörden i det som sades, svarade han kort:
– Ja.

Tio dagar från beslut till utlämning

Tidigare under dagen meddelade polisen att mannen varit häktad sedan tidigare.

– Vi kan bekräfta att vi under måndagen häktat en svensk man som är internationellt efterlyst av svensk polis. Detta hände vid den svenska ambassaden i Warszawa. Vi kom dit efter begäran från ambassaden, säger den polska rikspolisens talesman Mariusz Sokolowski till Aftonbladet.

Nu är det upp till svensk polis att fastställa ett datum för överlämning. Detta ska ske inom tio dagar från det att beslutet vunnit laga kraft, vilket sker på torsdag.

Överlämnat sig två gånger

36-åringen gick själv in på svenska ambassaden i Warszawa och överlämnade sig. Det är andra gången som den mordmisstänkte mannen promenerar in hos myndigheterna frivilligt. Första gången var i utredningens inledningsskede då mannen anhölls för människorov vilket resulterade i att han gick in på polisstationen i Trollhättan i sällskap av sin advokat. Åklagaren ansökte om att få 36-åringen häktad men den gången ansågs bevisningen för svag och Vänersborgs tingsrätt beslutade att sätta mannen på fri fot. Därefter lämnade han landet.

När 36-åringen skulle häktas igen, den här gången misstänkt för mord på sannolika skäl, var han försvunnen. Efter att ha varit i kontakt med Aftonbladet överlämnade sig mannen till svenska ambassaden i Warszawa och kort därefter hämtades han av en patrull som förde honom till en polistation.

Försökte inte fly

36-åringen har tidigare berättat att han inte reste till Polen för att fly undan den svenska rättsapparaten och att det hela tiden varit känt var han befunnit sig.

– Fast jag ska inte sticka under stol med att det varit skönt att komma undan det juridiska klimatet hemma, sade han tidigare till Aftonbladet.

36-åringen besökte den 23-åriga kvinnans lägenhet i Dannebacken i Trollhättan natten innan stora mängder blod och släpspår påträffades i hemmet och trappuppgången. Polisen misstänkte direkt att ett brott hade begåtts.