Fyrbenta kompisar tar plats i samhället

TT TT

Publicerad 2018-12-01

Människans bästa vän har aldrig varit en så aktiv samhällsmedborgare som i dag. Hunden har gått från att vara ett arbetsdjur till sällskap, stöd, träningskamrat och krogsällskap. I dag är det få platser där hundar inte är välkomna.

Om Svenska brukshundsklubbens generalsekreterare Therese Palm ska peka på en sak som förändrats under organisationens hundraåriga historia, är det just hur hundens roll förändrats.

– Den största skillnaden är att hunden hela tiden flyttats fram i samhällsposition. När Brukhundsklubben startade var det för sjukvårds- och skyddshundar, tjänstehundar med en uppgift.

I dag har tjänstehundarna uppgifter som nog få kunde föreställa sig 1918. Det finns olika typer av assistanshundar, till exempel diabeteshundar som varnar när ägarens blodsocker sjunker och epilepsihundar som varnar när ägaren får ett anfall och kan hämta vatten och medicin, men också hundar som hjälper personer med autism, ångest och social fobi.

Aktivera hundägare

Kursutbudet hos Brukshundsklubben speglar också hundens nya roll. Kurserna är öppna för alla hundar och handlar lika mycket om att aktivera hundarnas ägare.

– En kurs det har varit stort intresse för är "Upp och hoppa – sund med hund", friskvård för människor och hundar tillsammans, berättar Therese Palm.

Klassiska brukshundsaktiviteter som spår och sök finns kvar i kursutbudet, men även de speglar att hunden får följa med på helt andra aktiviteter, kantarellsökning är bara ett exempel. Hundens känsliga nos har också gett den nya arbetsuppgifter, påpekar Therese Palm.

– Det finns allt från att leta med näsan på hobbynivå som kantarellsökning, till brandhärdshundar och spermahundar som hittar mikroskopiska mängder på ett stort fält. Det är bara vår fantasi som sätter gränser för vad hundarna kan söka.

Allas ansvar

Therese Palm tycker att det bara är bra att hundarna får större plats i samhället.

– Jag tycker att det gått helt åt rätt håll. I dag kan hundar vara nästan överallt, det har förändrats mycket bara på senare år. I början var det en jättekamp och inte ens assistanshundar med tjänstetäcke fick komma in.

– Fler arbetsplatser gör det möjligt för de anställda att ta med hunden, och det har visat sig att man mår mycket bättre när man får göra det.

Men i takt med att hunden tillåts följa med på allt fler ställen ökar kraven på hundägarna.

– Alla hundägare tillsammans har ansvar i samhället där inte alla älskar hundar. När en hund inte kan uppföra sig drabbar det alla oss som har hundar som lyder.