Hamnade i fel gruppchatt – sen lurade han studenterna

Publicerad 2018-11-25

Love Josefsson, 25, blev tillagd i en gruppchatt med utbytesstudenter vid ett danskt universitet – som han inte kände överhuvudtaget. Till en början hade han tänkt att bara hjälpa dem – men sen drog han det ett stort steg längre.

– Jag trodde inte att det skulle gå, jag trodde att jag skulle bli utskickad eller bli ifrågasatt. Efteråt tyckte alla att det var helt sjukt, säger han.

Tisdagen för cirka två veckor sedan vaknade Love Josefsson och såg att han lagts till i en gruppchatt på Messenger – han insåg snabbt att någon måste lagt till honom av misstag.

– Jag kollade vilka som var i gruppen, jag kände ingen. Men jag fattade att det rörde sig om några som skulle hålla en presentation om dansk politik.

Han tänkte att han skulle bli bortplockad ur gruppen, som bestod av utbytesstudenter vid ett danskt universitet, men så blev det inte. Då bestämde han sig för att inleda en konversation i gruppen – i tron om att det då skulle upptäcka felet.

– Jag skrev ”kom igen nu, nu kör vi, ska vi börja med att starta en google drive-mapp?”.

Men istället gav chattmedlemmarna tummen upp och sa att det var en bra idé.

Love hamnade i fel gruppchatt.

Love spelade med och skapade ett dokument för medlemmarna och sammanställde kort fakta om dansk politik – som antal ledamöter och de största partierna. Han och de övriga skrev till varandra fram och tillbaka och till slut frågade han vad uppgiften gick ut på.

– Jag förväntad mig att bli röjd hela tiden.

Han fick dock instruktionerna och beslutade sig för att genomföra grupparbetet på riktigt – vid sidan av sina egna studier på Handelshögskolan i Göteborg.

– Målet var hela tiden att hjälpa dem, och på så att de inte skulle få några problem. Jag försökte bete mig som en vanlig gruppmedlem, fast jag missade gruppmötena.

När dagen för presentationen närmade sig skulle de ses och öva. Men då Love av förklarliga skäl inte kunde närvara erbjöd han sig att hålla en del av presentationen. Att det skulle ske på riktigt var aldrig tanken men när en vän ville betala resan för att göra det möjligt så slutade det med att Love begav sig till Danmark. I tisdags, dagen för presentationen, var han på plats på universitetet tidigt.

– De var svårt att hitta rätt lokal, de hade sagt att vi skulle vara i samma rum som ”vi” brukade vara, säger han och fortsätter:

– Jag tycker egentligen presentationer är jättekul, men jag har aldrig varit så här nervös. Det fanns så mycket som kunde gå fel.

Väl i klassrummet var han nära att avslöjas då en person var skeptisk till om han verkligen gick där men Love lyckades tala sig ur det. Och till sist höll han sin presentation, utan några bekymmer.

– Jag var orolig för föreläsaren, men han märkte inget. Han ställde intresserade frågor, han var nöjd.

”Hade kunnat få konsekvenser i Sverige”

När redovisningen var över samlade Love sin grupp och berättade allt.

– Jag tror inte att alla fattade riktigt. Det var två av dem som skrattade och sa att det var helt otrolig och roligt.

De insåg även att han nog förväxlats med en kille med samma namn, som också är från Göteborg.

Loves kupp har roat många av hans vänner som följt processen i sociala medier och hejat på honom. Det är även vännerna han bollat med huruvida han skulle genomföra detta eller inte.

– Under tiden har jag tänkt på vad jag gör och hur ska jag göra – utan att förstöra för de här människorna. Hela tanken var att hjälpa dem. De tog ju aldrig in mig med uppsåt i gruppen, de har nog lärt sig lika mycket nu som om någon annan hade varit med. De har varken gjort mer eller mindre. De har kanske gjort lite mer till och med, säger han och fortsätter:

– Jag trodde inte att det skulle gå, jag trodde att jag skulle bli utskickad eller bli ifrågasatt. Efteråt tyckte alla att det var helt sjukt.

Privat.

En sådan här händelse hade kunnat fått konsekvenser för studenterna om det skett vid ett statligt lärosäte i Sverige, enligt Carl Braunerhielm som är verksjurist vid Universitetskanslerämbetet

– Det beror på vilka villkor som gäller för utbildningen. Om man får ta hjälp av någon extern är det okej, men under förutsättning att man inte får det så är det upp till lärosätets disciplinnämnd att ta ställning till det.

– Det skulle kunna aktualisera en fråga om fusk till exempel. Då kan man bli varnad eller avstängd under en viss tid, säger Carl Braunerhielm till GT.

Följ ämnen i artikeln